Sušené ovoce a jeho správné skladování: 3 věci, na které si dejte pozor

Sušené ovoce není jen chutnou svačinkou nebo pamlskem, který zažene chuť na sladké. Je také zdrojem důležitých živin. Naučte se ho správně skladovat, aby vám vydrželo co možná nejdéle. Na první pohled to nevypadá jako věda, ale i při tak snadném úkolu toho můžete hodně pokazit.

Na co si dát pozor, když chcete skladovat sušené ovoce?

Zásoba sušeného ovoce u nás doma nesmí chybět. Smlsnou si na něm děti i my rodiče. Bohužel i já při jeho skladování udělala nejednu chybu, díky které místo chutného pamlsku přišlo zklamání a zoufalý pohled na sušené ovoce, které šlo vzápětí rovnou do koše. Proto vám můžu poradit, na co si dát pozor, když se rozhodnete sušené ovoce skladovat:

  • Vlhkost
  • Světlo
  • Teplota

Tahle čtveřice faktorů vám může zadělat na nepříjemnosti. Když si ale výše zmíněné faktory ohlídáte, budete si na sušeném ovoci moci pochutnat kdykoli. Slibuju.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Vlhkost

Základem je ovoce vysušit správně – tedy tak, aby na něm nemohly přežít patogeny ani bakterie, ale zároveň ne moc, aby bylo příliš tvrdé. Nesprávně vysušené ovoce podle webu Naše zahrada obsahuje vlhkost, která vytváří perfektní prostředí pro patogeny.

Světlo

Necháte-li sušené ovoce na světle, nejenže může dojít ke ztrátě barvy, ale i jeho vitamínů. Nemluvě o tom, že na světle může probíhat oxidace tuků, a ovoce tak přijde o svou chuť.

Teplota

Dejte si pozor, abyste sušené ovoce neskladovali na místě, kde teplota kolísá. Kolísavé nebo příliš vysoké teploty mohou prostřednictvím kondenzace vnášet do ovoce vlhkost.

Sušené ovoce pravidelně kontrolujte

Správně vysušit a dobře uskladnit je jedna věc. Tím to ale nekončí. Ovoce je třeba pravidelně kontrolovat. Web Obydlíčko doporučuje jednou za čas ovoce vysypat z nádoby, ve které jej skladujete, a vybrat kousky, které viditelně nejsou vhodné ke konzumaci.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Je lepší skladovat sušené ovoce v lednici, ve spíži nebo v mrazáku?

Tuhle otázku jsem si pokládala taky. Nedalo mi to a všechny možné způsoby skladování jsem vyzkoušela. Byl to sice trochu „pokus omyl“, ale nyní už vím, pro kterou variantu se u nás doma vždycky rozhodneme.

V lednici můžete sušené ovoce skladovat až 10 měsíců. V mrazáku si pak může poležet klidně 1,5 roku. Je ale důležité, aby bylo ovoce dobře balené v pytlích, doplňuje web iVilla. Ve spíži můžete ovoce skladovat až 6 měsíců.

Zdroj: nasezahrada.cz, obydlicko.cz, ivilla-cs.decorexpro.com

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Nikol Kolomazníková
Zařizování domácnosti je mou radostí – pro nelibost své rodiny doma neustále pohybuji s nábytkem. Na iBydlení.cz si můžete přečíst mé články plné levných nápadů, které se v domácnosti neztratí.

Nejnovější články

--- Další články autora ---