Teď na podzim má mnoho z nás jablíček plný sklep. Přemýšlíme, jak je využít. Pečeme jablečné moučníky, zavařujeme kompoty, někdo vyrábí marmeládu. Je mnoho způsobů, jak zpracovat jablka, která jsou cenným zdrojem vitamínů. Jak ale naložit se slupkami? Většina lidí je vyhazuje, což je velká škoda.
Chipsy z jablkových slupek
Pokud patříte k lidem, kteří až do dnešního dne slupku z jablek vyhazovali, po přečtení dnešního článku už to neuděláte. Místo toho si zkuste připravit netradiční jablkové chipsy. V misce smíchejte dvě lžíce třtinového cukru, přidejte půl čajové lžičky skořice a lžičku mouky. V této směsi pak obalte jablkové slupky, ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200° C. Pečte asi 15 minut, dokud nebudou chipsy krásně křupavé.

Sirup ze slupek nejen na palačinky
Milujete palačinky? Kdo by ne! Děti i dospělí tuhle klasiku zbožňují a každý si je připravuje po svém – tak, jak má nejraději. Příště si je můžete vychutnat společně se sirupem z jablečných slupek. Zalijte je vodou, přiveďte k varu a vařte až do chvíle, dokud nebudou úplně měkké. Následně sceďte. Na dva litry tekutiny přidejte půl kila cukru, tekutinu společně s cukrem přiveďte k varu, nechte cukr rozpustit a vařte, dokud sirup nezhoustne. Poté rozlijte do sklenic a 20 minut sterilizujte.
Slupky jako přísada do smoothie
Proč vyhazovat jablečné slupky, když se dají použít do smoothie? Smoothie je skvělá svačinka, především pak pro ty z vás, kteří mají problém sníst doporučenou dávku ovoce a zeleniny. Přidejte slupky do smoothie – vždyť víte, že i babička říkávala, že nejvíce vitamínů se skrývá právě ve slupce. Tělo vám poděkuje.
Z jablečných slupek skvělý čaj
Kdy jindy vypijeme tolik čaje jako právě na podzim? Tohle roční období je zkrátka „čajíčkové“ a my vám dáme tip, jak si vychutnat skvělý čaj a ještě neplýtvat. Už tušíte, že hlavní roli zde budou hrát slupky z jablek. Nejlépe uděláte, když si jej dáte hodinu před spaním – čaj ze slupek od jablka má totiž uklidňující účinky.

Slupky zalijte vodou, přidejte jednu tyčinku celé skořice, jeden hřebíček a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut, poté sceďte a nechte ještě 5 až 10 minut stát. Čaj si vychutnejte se lžičkou medu, je výborný.