Šetříme v kuchyni: Které potraviny nemusíte vyhodit ani po datu spotřeby a na které si dát pozor

Většina z nás vyhazuje potraviny ihned po uplynutí doby použitelnosti. Jistě, v mnoha případech je to nevyhnutelné, ale jsou i takové, kterým den, dva nebo týden navíc neuškodí. U kterých potravin je opravdu důležité dodržet datum spotřeby a které můžete jíst i po jeho uplynutí? Podívejte se spolu s námi, co nemusí ihned do koše, ale i na to, před čím se mít na pozoru.

Chléb a pečivo: pozor na plísně!

Chléb a pečivo můžete používat, dokud na povrchu neuvidíte rostoucí plíseň. Pak je čas ho vyhodit – rozhodně nestačí plíseň odkrojit! Chléb je porézní potravina, takže plísně a různé bakterie mohou snadno proniknout dovnitř, i když je nevidíte.

Mléko: přičichněte si

Proces pasterizace zbaví mléko škodlivých bakterií, ale bakterie se v něm stále mohou množit, zejména pokud bylo příliš dlouho mimo lednici, píše portál RD.com. U mléka se raději řiďte svým pocitem než datem minimální trvanlivosti – v době spotřeby totiž může být ještě zkažené – to závisí na přepravě a skladování v obchodě. Nepijte mléko, když začne být cítit nebo chutnat kysele.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Měkké sýry: důvěřujte datům

Měkké sýry jsou nejlepším místem pro množení listerií, proto by se měkké sýry neměly konzumovat po datu spotřeby. Nezapomeňte zlikvidovat všechny měkké sýry, na kterých se objeví plíseň.

Tvrdý sýr: plíseň se do něj nedostane

Tvrdý sýr má ve skutečnosti delší dobu trvanlivosti než měkký sýr. Mnoho druhů, pokud jsou zabaleny, vydrží v lednici až šest měsíců a po rozbalení tři až čtyři týdny. Výhodou tvrdých sýrů je, že plíseň nedokáže proniknout hlouběji do sýra, takže ji lze odříznout a zbytek sýra použít.

Syrové maso a ryby: neriskujte!

V případě syrového masa a ryb rozhodně neriskujte a spotřebujte je co nejdříve, nejpozději do data spotřeby. Opět záleží na způsobu skladování – k tepelné úpravě mohou být nevhodné i dříve. Pokud maso voní a vypadá dobře, není oslizlé a nezměnilo barvu, je v pořádku. Čerstvé maso a ryby z trhu nebo z farmy, které nemají datum spotřeby, skladujte v lednici a spotřebujte nejpozději do dvou dnů, uvádí web Usda.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Vejce: Test čerstvosti

Čerstvost vajec odhalí jednoduchý test – naplňte sklenici vodou a vložte do ní vejce. Pokud klesne na dno sklenice, je čerstvé a lze ho použít, pokud plave, je staré.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Bc. Michaela Hanelová
Mám ráda domov, ze kterého při jediné návštěvě dýchne klid, pohoda a harmonie. Ráda sleduji nové trendy v bydlení a čtenářům webu iBydlení.cz bych ráda předala to nejzajímavější, co se týče rad pro zútulnění a vylepšení jejich domácnosti.

Nejnovější články

--- Další články autora ---