back to top

Šálek kávy denně navíc může být prostředkem k zamezení tloustnutí. Musíte ale vědět jak na to

Podle řady lékařů je káva pro lidské tělo nebezpečně návykovým nepřítelem. Řada z nás se přitom během dne neomezí pouze na ranní dávku horkého nápoje, ale dopřeje si i druhou kávu během dne. A právě tato druhá káva může být dokonce zdraví prospěšná. Stačí k tomu jediné – musí být černá.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Komplexní analýza stravovacích návyků zmapovala několik desetiletí výzkumu

Podle studie zveřejněné v časopise The American Journal of Clinical Nutrition se vliv těla na příjem cukru a smetany v průběhu času výrazně liší. Vědci se tak rozhodli zkombinovat závěry z několika rozsáhlých studií, které probíhaly již od 80. let 20. století, a na jejich závěrech tak vystavět vlastní průzkumy.

V těch se zaměřili zejména na vztah mezi návyky při konzumaci kávy a změnami tělesné hmotnosti během čtyřletých intervalů. Zkoumali tak například vliv pití kávy s kofeinem, nebo bez kofeinu, či zda si účastníci ke svému nápoji dopřávali přidaný cukr, náhradní sladina nebo smetanu. Nejpříznivějších výsledků však dosáhli lidé, kteří si během dne dopřáli jeden šálek neslazené kávy. U těch totiž došlo k poklesu tělesné hmotnosti až o čtvrt kila za sledované období.

Cukr v kávě je nutné omezit, smetana však může být i prospěšná

V horizontu čtyř let se nemusí jednat o příliš velký dietologický úspěch, vezmeme-li ale v potaz, že pro úbytek na váze stačilo pouze pít černou kávu bez nutnosti věnovat se nadměrnému aktivnímu pohybu, jde o přinejmenším nezanedbatelnou hodnotu. Jen pro srovnání – přídavek byť jen jediné lžičky cukru do kávy vyústil naopak v nárůst tělesné váhy, a to o 0,09 kg. Zásluhu na hubnutí kávou mají především nízké kalorické hodnoty tohoto nápoje. V kombinaci s tím, že kávu většinou pijeme horkou, získáváme její konzumací pocit sytosti, díky čemuž se vyhneme přejídání.

V případě smetany, či mléka je situace poněkud složitější. Přestože mohou mléčné výrobky vyvolat nárůst tělesné hmotnosti díky vyššímu obsahu kalorií, jsou přínosné z hlediska vysokého obsahu tuků a bílkovin, které jsou pro tělo, na rozdíl od cukru důležité. Smetana navíc dokáže efekt nasycení ještě zvýšit. Je však vhodné ji konzumovat s mírou, ať už v kávě, či v jiných pokrmech a nápojích.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Studie přináší i překvapivé statistické údaje o příjmu cukru

Autoři studie pak zdůrazňují, že jejich výzkum má jistá omezení. Je nutné si uvědomit, že průzkumy řeší pouze vzájemnou souvislost mezi některými jevy, a nikoliv jejich příčinu. Lidé, kteří sladí kávu, totiž mají tendenci konzumovat přidaný cukr i v jiných fázích dne, a celkový vliv příjmu sacharidů na jejich váhu tak bude mnohem větší.

Přesto je nová studie co do rozsahu jednou z nejkomplexnějších v rámci dané problematiky, a může tak být pro řadu odborníků podkladem pro další výzkum. Vyplývá z ní navíc řada zajímavých statistik – například že člověk průměrně za rok zkonzumuje až 66 kilogramů přidaného cukru, což je ekvivalentu zhruba 2 až 3 kilogramů přírodní cukrové třtiny. Tento rafinovaný cukr přitom nemá pro lidské tělo prakticky žádný význam, a mělo by tak být snahou každého z nás jeho příjem výrazně omezit.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523661702?via%3Dihub

https://www.sciencealert.com/one-extra-cup-of-coffee-a-day-may-help-avoid-weight-gain-heres-why

https://nypost.com/2023/10/11/drinking-an-extra-cup-of-coffee-per-day-could-help-with-weight-management-study-finds/

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

David Vanda
Pohled na útulný a zároveň praktický domov mě naplňuje pohodou a klidem. V poslední době se však stále častěji věnuji nepravidelným souhrnům novinek z oblasti zdraví, vědy a techniky, o kterých rád seznamuji i čtenáře zajímající se o tato témata.

Nejnovější články

--- Další články autora ---