Tvarožník je jednoduchý, ale i tak dost opomíjený koláč. Přitom jeho příprava zabere minimum času a chuť je výborná. Ingrediencí také nepotřebujete příliš. Pokud se vám ohlásí neočekávaná návštěva, chcete rychlou snídani nebo koláč jen tak k odpolední kávě, tak právě tvarožník bude vaším zachráncem.
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 200 g másla
- 1 BIO citron
- 1 kg tvarohu
- 5 lžic dětské krupice
- 270 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
- rozinky/brusinky dle chuti
Postup
Nejdříve si rozpusťte máslo, které nechte zchladnout do pokojové teploty. Mezi tím omyjte citron a nastrouhejte z něj kůru (pozor ať strouháte opravdu jen žlutou část, bílá část pod kůrou je hořká!).
V míse smíchejte tvaroh s moučkovým a vanilkovým cukrem (můžete použít pouze moučkový cukr a vanilkový extrakt). Přidejte vejce a pořádně promíchejte. Následně vsypte kypřicí prášek, krupici, citronovou kůru a šťávu z poloviny citronu a opět promíchejte. Nyní je čas vmíchat také rozpuštěné máslo. Až budou všechny ingredience spojené do kompaktní směsi, můžete přidat rozinky nebo brusinky.
Těsto vylijte do předem připravené formy nebo na plech (ideálně vyložené pečicím papírem) a vložte do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečte do zlatova přibližně 30 minut.
Tvarožník nechte vychladnout a poté podávejte nakrájený.
Tip 1: Pokud budete tvarožník péct v dortové formě, stačí těsto z polovičního množství surovin. Délku pečení upravte podle množství těsta
Tip 2: Těsto je možné použít také do silikonových formiček ve tvaru medvídků, a máte tak ideální svačinku pro děti.
Tip 3: Místo cukru lze použít i jiné sladidlo, například čekankový sirup, díky němuž získáte fit dezert.