Docela obyčejná zelenina, bez níž se neobešel jídelníček našich babiček. Květák je i dnes v českých kuchyních často používanou surovinou. Je bohatý na vitamíny a minerály, a proto se stal oblíbenou zeleninou milovníků zdravé výživy. Kromě toho ho stoupenci zdravého životního stylu oceňují jako velice chutnou zeleninu.

Využití na řadu způsobů
Květák se může použít na přípravu širokého spektra pokrmů, jako jsou polévky, pomazánky, saláty i smažená jídla. Má velice jemnou chuť, lze ho proto snadno kombinovat s řadou dalších surovin. Květák můžeme připravit i jako přílohu k masu nebo k rybě. Stačí ho jen rozdělit na růžičky, osolit, opepřit a orestovat na pánvi s trochou oleje. Takto upravený květák je skvělou alternativou k bramborám nebo rýži. Může se také použít na přípravu nákypů nebo zapékaných jídel. Lze ho i nakládat.
Vitamíny a další látky důležité pro zdraví
Květák se stal skvělou volbou pro strávníky, kteří chtějí jíst zdravě a zároveň chutně. Podle portálu Českého rozhlasu České Budějovice budejovice.rozhlas.cz je květák bohatý na vitaminy a množství dalších zdraví prospěšných látek:
- Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, podporuje tvorbu kolagenu a chrání před volnými radikály.
- Vitamín K je nezbytný pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí.
- Vitamín A pomáhá udržovat zdravou pokožku a je důležitý pro zachování zdravého zraku.
- Kyselina listová pomáhá organismu při tvorbě nových buněk. Tento ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplexu by měly přijímat v potravě především těhotné ženy.
- Minerály: Květák obsahuje množství minerálů, jako je vápník, hořčík, železo a draslík. Tyto látky jsou důležité pro tvorbu kostí, svalů a nervového systému.
- Vláknina pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a podporuje bezproblémové trávení.

Prevence rakoviny
Není divu, že častá konzumace květáku má pozitivní vliv na zdraví. Doporučuje se především jako prevence rakoviny. Díky množství vyzkoušených a snadno dostupných receptů lze květák i chutně upravit. Kuchyňská příprava netrvá dlouho a není náročná.
Zdroje: budejovice.rozhlas.cz