back to top

Proč v moderní kuchyni nezanedbávat použití květáku?

Docela obyčejná zelenina, bez níž se neobešel jídelníček našich babiček. Květák je i dnes v českých kuchyních často používanou surovinou. Je bohatý na vitamíny a minerály, a proto se stal oblíbenou zeleninou milovníků zdravé výživy. Kromě toho ho stoupenci zdravého životního stylu oceňují jako velice chutnou zeleninu.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Využití na řadu způsobů

Květák se může použít na přípravu širokého spektra pokrmů, jako jsou polévky, pomazánky, saláty i smažená jídla. Má velice jemnou chuť, lze ho proto snadno kombinovat s řadou dalších surovin. Květák můžeme připravit i jako přílohu k masu nebo k rybě. Stačí ho jen rozdělit na růžičky, osolit, opepřit a orestovat na pánvi s trochou oleje. Takto upravený květák je skvělou alternativou k bramborám nebo rýži. Může se také použít na přípravu nákypů nebo zapékaných jídel. Lze ho i nakládat.

Vitamíny a další látky důležité pro zdraví

Květák se stal skvělou volbou pro strávníky, kteří chtějí jíst zdravě a zároveň chutně. Podle portálu Českého rozhlasu České Budějovice budejovice.rozhlas.cz je květák bohatý na vitaminy a množství dalších zdraví prospěšných látek:

  1. Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, podporuje tvorbu kolagenu a chrání před volnými radikály.
  2. Vitamín K je nezbytný pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí.
  3. Vitamín A pomáhá udržovat zdravou pokožku a je důležitý pro zachování zdravého zraku.
  4. Kyselina listová pomáhá organismu při tvorbě nových buněk. Tento ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplexu by měly přijímat v potravě především těhotné ženy.
  5. Minerály: Květák obsahuje množství minerálů, jako je vápník, hořčík, železo a draslík. Tyto látky jsou důležité pro tvorbu kostí, svalů a nervového systému.
  6. Vláknina pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a podporuje bezproblémové trávení.
Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Prevence rakoviny

Není divu, že častá konzumace květáku má pozitivní vliv na zdraví. Doporučuje se především jako prevence rakoviny. Díky množství vyzkoušených a snadno dostupných receptů lze květák i chutně upravit. Kuchyňská příprava netrvá dlouho a není náročná.

Zdroje: budejovice.rozhlas.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Vladimíra Krejčí
K útulnému bydlení patří zahrada, šťastné děti, spokojení dospělí, nějaká ta zvířena a květiny všech druhů i barev. K tomu samozřejmě dobré jídlo a pití, v domě plná lednice, pohodlný nábytek a knihovna plná báječných knih. V magazínu iBydleni.cz píšu o pohodových a odpočinkových tématech.

Nejnovější články

--- Další články autora ---