Uspořádání potravin v lednici není taková věda, jak se může zdát, avšak mnoho lidí stále neví, jak na to. Jde o to, abyste si v ukládání věcí do lednice udělali systém, a za nějaký čas budete jídlo z nákupu ukládat automaticky. Každý druh potraviny má v lednici své místo a existují potraviny, které tam nepatří.
Kam umístit jednotlivé druhy potravin
Každá lednice má několik „sektorů“, většinou rozdělených poličkami a jako další „sektor“ můžeme označit dveře lednice.
Když budeme postupovat od shora dolů, tak úplně nahoře by měla být umístěna hotová jídla. O polici níže mléčné výrobky. V těchto horních policích je nejstálejší teplota. Do prostřední části lednice je vhodné umístit uzeniny. Spodní část lednice je pak nejvhodnější pro skladování masa, ryb a obecně rychle kazících se potravin, protože je v této části lednice nejchladněji. U masa si dávejte také pozor na doporučenou teplotu skladování, která je uvedená zpravidla na obalu (v chladicích boxech v supermarketu je často nižší teplota než u vás v lednici, a tak se vám může stát, že i když je maso ještě před expirací, tak ho rozděláte a určitě ho už nebudete chtít konzumovat).
V nových lednicích najdete samostatný šuplík (někdy více) pro skladování lednice a zeleniny. Do dveří patří nápoje, přísady či máslo.
Otázkou zůstává, kam umístit vejce. Některé zdroje uvádí jako vhodné místo dveře lednice, ale například ireceptar.cz toto tvrzení rozporuje s tím, že vejce potřebují k uskladnění stabilní teplotu, která rozhodně ve dveřích lednice není.
Jak nezapomenout na otevřené potraviny?
Asi se nenajde nikdo, kdo by někdy nevyhodil nějaké potraviny, na které by zapomněl, protože byly uloženy někde vzadu v lednici. Pokud se chcete této situaci vyhnout, mám pro vás tip. Pořiďte si do lednice úložný box, který bude sloužit k ukládání právě potravin s blížící se expirací nebo otevřených potravin. Jednoduše řečeno potravin, které potřebujete co nejdříve spotřebovat. Může si ho klidně nadepsat SNĚZ MĚ nebo BOX RYCHLÉ SPOTŘEBY. Věřte, že tento jednoduchý trik, vám ušetří do budoucna nejednu stokorunu.
Závěrem bych ráda upozornila na to, že lednice by neměla být nikdy přeplněna. Měla by být naplněna tak, aby v ní mohl proudit vzduch, a byla tak zachována kvalita skladování potravin.