Chcete jíst zdravěji a udělat něco pro svou kondici a zdraví? Vyzkoušejte zdravé klíčky. Můžete si je vypěstovat klidně na okně v obýváku. Jídelníček vám skvěle zpestří třeba zelené klíčky nebo naklíčené luštěniny, díky kterým dodáte tělu důležité vitamíny a minerály. Naklíčená semínka jsou mnohem lépe stravitelná.
Výhody domácího klíčení
Klíčky i naklíčené natě se dají sehnat i v obchodech. Klíčení není ale nic složitého a hodí se i pro malé děti. Další výhodou domácího klíčení je, že si můžete vybrat ze spousty druhů luštěnin, obilovin nebo bylinek, které máte k dispozici. Také víte, v jakém prostředí rostlinky pěstujete, jak je ošetřujete a jak jsou čerstvé.
Bát se nemusí ani začátečníci
Není to nic složitého, i když je třeba dodržet určité podmínky. Pro začátek si vystačíte s jednou sklenicí s děrovaným uzávěrem, v níž si naklíčíte například luštěniny.
U všech typů semínek, nejen u luštěnin, ale platí, že je nutné semínka před klíčením pečlivě promýt studenou vodou, aby byla čistá. Pak je uložíte do sklenice, zalijete vodou a necháte jeden den naklíčit.
Pak klíčky opět propláchněte vodou a můžete jíst samotné nebo si je přidejte do salátů, na chléb, do pomazánek nebo polévek.
Postup klíčení natí s miskou na klíčení
Při každém klíčení je potřeba všechny pomůcky důkladně umýt ekologickým mycím prostředkem, aby nedošlo ke kontaminaci semínek plísněmi nebo jinými látkami. Semínka rozložte na sítko, propláchněte studenou vodou a položte na misku s vodou tak, aby voda sahala těsně pod sítko.
Většina druhů natí klíčí spíše ve tmě, proto misku raději přiklopte tmavým talířem nebo jinou miskou. Jakmile se objeví první vyvinuté klíčky, můžete kryt sundat.
Každý den klíčky i misku proplachujte studenou vodou. Vyvinutou nať stříhejte nůžkami nebo sklízejte ostrým nožem.
Co můžete naklíčit
Z luštěnin vám skvěle naklíčí například čočka, hrách či fazolky mungo. Z obilovin je to pšenice špalda nebo žito.
Zajímavé možnosti zpestření jídelníčku podle webu Magazinzahrada.cz pak nabízí léčivé rostliny, které klíčíme se záměrem pěstování zelené natě.
Zdroj: Magazinzahrada.cz