Odhalte červotoče a zbavte se ho jednou provždy

Slyšíte za úplného ticha chroupání? Objevili jste ve vašem dřevěném nábytku, vybavení nebo v dřevěných částech domu dírky nebo chodbičky? Pak je jasné, že Vás navštívil nevítaný host. Červotoč. Některé druhy neničí jen dřevo, ale zaměřují se i na potraviny.

Co nebo kdo je to ten červotoč

Jsou to malí broučci, kteří dorůstají velikosti 2–4 mm. Brouk prokousává pouze chodbičky, dřevem se živí jeho larvy, které zde zanechá. Ač se to nezdá, můžete se s nimi potkat kdekoliv, žijí nejen v domě, ale také ve dřevě venku či jen tak ve volné přírodě. Můžete je najít ale také v pečivu, těstovinách, rýži, bylinkách, výrobcích z kůže či papíru – milují škrob.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Jak na ně vyzrát

  1. Impregnace

Dřevo můžeme chránit impregnací. Vybírejte ale dle toho, jak je poškození rozsáhlé. Některé produkty můžete zakoupit v běžných drogériích, jinak Vám můžou pomoci odborníci. Impregnaci můžete nanášet štětcem, ale mnohem účinnější bude roztok do dřeva injektovat. Na ohrožení reaguje larva tak, že se zavrtá ještě hlouběji do dřeva, proto je impregnace obohacená o insekticidy, které larvy rovnou usmrtí. Impregnace navíc chrání i proti plísním a houbám.

  1. Ozařování dřeva

Moderní způsob likvidace červotočů je ozařování dřeva. K tomu se používá ionizující gama záření, které trvá dva dny. Záření nepoškodí dřevo, ale zahubí larvy. Ozařovací komory jsou menších rozměrů, proto se používá hlavně pro nábytek menších rozměrů či jednotlivých kusů dřeva. Po ozařování je doporučená impregnace.

  1. Využití mikrovlnného záření

Červotoč nesnese vysoké teploty, proto stačí nastavit frekvenci na 2500 MHz a červotoč ve dřevě nepřežije. Tuto metodu však lze použít pouze tam, kde vysoká teplota neuškodí samotnému předmětu. Po procesu je potřeba aplikovat nátěr proti červotočům, aby dřevo opět nenapadli.

  1. Prastaré recepty našich babiček

Ty radí napouštění dřeva roztokem z louhového mýdla, případně rozehřátým naftalínem. Červotoče zlikvidujete i horkým roztokem ze soli s hořčičným semínkem, pepřem, natí pelyňku a octem. A skutečně ďábelský odvar pak připravíte z černého a bílého pepře, česneku, feferonek, soli, zhruba čtvrt litru octa a horké vody.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Na závěr hubení červotoče v potravinách: Pokud jsou potraviny napadené, lze je už jen spálit. Likvidace se pak dá provést chemicky speciálním přípravkem, ale nejlepší na hubení červotoče je dezinfekce plynem, kterou dělá odborná firma.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Petra Schovancováhttps://receptarprimanapadu.cz/
Odmalička je mojí vášní psaní, kreslení a příroda. V redakci iBydlení.cz se převážně věnuji tématům o zvelebování zahrady a péči o ni.

Nejnovější články

--- Další články autora ---