Ochutnali jste už kaktusové fíky? Rostlina, na které se tyto jedlé a chutné plody nacházejí, se nazývá opuncie fíková. Dnes je ale najdeme ve všech kontinentech v tropech i subtropech. Občas je najdeme v obchodech mezi exotickými plody, a to na pultech s ovocem a zeleninou. Jak si ale takovou opuncii vypěstovat?
Co je opuncie fíková
Opuncie fíková dorůstá v zemích svého původu do výšky až 4 metry. S touto rostlinou se ale setkáme převážně v botanických zahradách ve sklenících s kaktusy. Plody opuncie připomínají svým tvarem a trochu i chutí fíky, proto se tak jmenují. V zahraničí jim říkají také „Barbary fig“ nebo „Indian fig“. Opuncie má asi 300 druhů a mnoho z nich má jedlé plody. Ty vyrůstají až na samotném konci plochých částí rostliny.

Pochází z tropů
Původně se opuncie objevila v tropech Jižní Ameriky a Mexika. Nyní ji ale nalezneme na všech kontinentech, ať už v tropických nebo subtropických oblastech.
Často se používají jako živý plot. A protože jsou velké a mají trny, tak jsou takové ploty takřka neproniknutelné. Trny se nacházejí na plochých článcích opuncií ve skupinkách a snadno se zabodávají do kůže. A pozor! Odstraňují se velmi obtížně.
Vypěstujte si opuncii doma
Jak radí web Magazinzahrada.cz, pamatujte na to, že jako většina kaktusů vyžadují hodně tepla, světla a nesnášejí mokrou půdu a průvan.
Sázejte je do substrátu, který je určen pro kaktusy. Můžete ale namíchat ve stejném poměru díl listovky, písku, drcených cihel a rašelinového substrátu se zeminou. V létě přidáváme hnojivo na kaktusy. Zaléváme vždy odstátou vodou a jednou za 2 týdny do ní přidáme hnojivo.
Opuncie množíme listovými řízky. Po odlomení části nevysazujeme ihned, ale nejprve je necháme asi 2 týdny zaschnout. Na dno nádoby dáme nejprve drenážní vrstvu. Pozor na přemokření, aby kořeny nezačaly hnít a odumírat.

Jak jíst kaktusové fíky
Do obchodů jsou dováženy převážně z Madagaskaru, Afriky, ale i ze Španělska nebo z Itálie. Vzhledem k tomu, že v bytových podmínkách není to správné prostředí na to, aby opuncie vykvetly a dozrály na nich jedlé plody, budete si je muset koupit, abyste je ochutnali. Než ale ochutnáme, řádně omyjeme. Dále je můžeme jíst lžičkou, pokud je příčně rozřízneme nebo oloupeme jako banán. V dužnině se nacházejí tvrdá semínka, která se jí také. Chutnají jako hruška a jsou bohaté na cukry, vitamin A, B a C. Z dužiny si můžeme připravit také chutné džusy nebo šťávy.
Zdroj: Magazinzahrada.cz