Rýže je skvělá surovina, která se dá připravit na mnoho sladkých i slaných způsobů. Doma po ruce ji máme asi úplně všichni. Většina z nás se ale omezuje jen na to, že si z rýže udělají chutnou přílohu nebo z ní vykouzlí zajímavé jídlo. Rýži lze přitom využít i jinak.
Pomocník při utopeném telefonu
Stát se to může každému, mnohdy ani nemrknete a pohroma je na světě. Mobil se koupe ve vaně nebo ve dřezu společně s nádobím a vás už popadá panika. Z telefonu vyjměte SIM kartu i baterii a na noc ho uložte do misky se suchou rýží. Z té největší šlamastiky by měl být ráno venku.

Přírodní hnojivo na rostliny
Máte doma pokojové rostliny? Nejenže dělají parádu a naše bydlení je díky nim útulnější, ale navíc přispívají ke kvalitnějšímu ovzduší. Jistě chcete, aby vám rostliny krásně kvetly. Pomoci tomu může rýže, ze které lze vyrobit skvělé přírodní hnojivo.
Jak na to? Velmi jednoduše. Vezměte hrnek syrové rýže a na 24 hodin rýži namočte do vody. Poté slijte a vodu použijte jako zálivku. Rýžová voda je plná blahodárných živin – dusíku, fosforu, škrobu, tiku, vitamínu B i sacharidů.
Urychlí dozrání ovoce
Až si příště donesete z obchodu nedozrálé ovoce, uložte jej do misky s rýží cca na hodinu a půl. Misku zakryjte potravinářskou folií a nechte rýži dělat svoji práci. Pokud máte zcela zelené ovoce, pak ho můžete nechat v rýži klidně celý den.

Zbaví vás rybího odéru
Chutnají vám ryby? I když patří do zdravého jídelníčku, ne každému je po chuti typický rybí odér. Ten lze zmírnit tím, že si připravíte rýžovou vodu (jak už bylo zmíněno výše, hrnek rýže nechte 24 hodin máčet ve vodě, poté slijte) a do ní na cca 30 minut ponořte rybu. Rýžová voda ji zbaví intenzivního zápachu a navíc maso krásně zjemní.
Funguje proti hrudkám
Rozčilují vás hrudky v cukru nebo třeba v solničce? Pak není nic jednoduššího, než k sypkým surovinám přidat trochu syrové rýže. Ta do sebe nasákne přebytečnou vlhkost a rázem bude po problému.