Vánoce se nezadržitelně blíží a spousta lidí se předhání, kolik cukroví už má na svém kontě. Pokud nemáte ani jeden druh a chtěli byste to napravit, připravili jsme pro vás 2 recepty na naprosto jednoduché cukroví, které zvládne každý z vás. A co je nejlepší? Nemusí se péct. Jakými z nich potěšíte vaše hosty?
1) Lanýže
Budete potřebovat:
1 šálek (250 g) polosladkých čokoládových lupínků
1/2 šálku (120 ml) husté smetany
1/4 šálku (60 g) nesoleného másla o pokojové teplotě
1 lžička vanilkového extraktu
1 šálek (100 g) moučkového cukru
1 šálek (100 g) jemně nasekaných ořechů (mandle, pekanové nebo vlašské ořechy)
1/2 šálku (50 g) kakaového prášku na válení lanýžů
Instrukce:
1) V hrnci zahřívejte na středním plameni za stálého míchání čokoládové lupínky a hustou smetanu, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.
2) Sundejte pánev z plotny, vmíchejte máslo a vanilkový extrakt a pokračujte v míchání do doby, než se máslo úplně rozpustí.
3) Do čokoládové směsi přidejte moučkový cukr a ořechy a míchejte, dokud se dobře nespojí.
4) Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu, poté přikryjte a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo do ztuhnutí.
5) Jakmile je směs pevná, pomocí lžičky nebo naběračky na sušenky z ní vydlabejte malé kuličky a tvarujte je mezi rukama, abyste vytvořili lanýže.
6) Kakaový prášek dejte do mělké misky a lanýže v něm rovnoměrně obalte.
7) Přeneste lanýže na velký talíř a uchovávejte v lednici do doby, než je budete podávat.
Tip: Tyto lanýže lze skladovat v lednici až týden nebo v mrazáku až měsíc.

2) Barevné sušenky
Budete potřebovat:
1 šálek změklého másla
1 šálek krystalového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 1/2 šálků hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžíce mléka
zelené a červené potravinářské barvivo
sypání nebo jiné jedlé ozdoby (volitelné)
Instrukce:
1) Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladka. Přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se nespojí.
2) V samostatné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do máslové směsi postupně přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud nevznikne těsto. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte trochu mléka, aby se lépe spojilo.
3) Těsto rozdělte na polovinu a do jedné přidejte několik kapek zeleného potravinářského barviva a do druhé poloviny několik kapek červeného potravinářského barviva. Každou polovinu promíchejte, dokud se barva rovnoměrně nerozloží.
4) Těsto rozválejte na tloušťku asi 1/4 palce na lehce pomoučeném povrchu. K vykrajování tvarů z těsta použijte vykrajovátka na cukroví s vánoční tematikou. Sušenky dejte na plech vyložený pečicím papírem.

5) Cukroví můžete na závěr ozdobit posypem nebo jinými ozdobami.
Tip: Před podáváním nechte sušenky alespoň 1 hodinu vychladit v lednici. Sušenky lze uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 5 dní.