Nestíháte už péct? Dva last minute recepty na nepečené cukroví

Vánoce se nezadržitelně blíží a spousta lidí se předhání, kolik cukroví už má na svém kontě. Pokud nemáte ani jeden druh a chtěli byste to napravit, připravili jsme pro vás 2 recepty na naprosto jednoduché cukroví, které zvládne každý z vás. A co je nejlepší? Nemusí se péct. Jakými z nich potěšíte vaše hosty?

1) Lanýže

Budete potřebovat:

1 šálek (250 g) polosladkých čokoládových lupínků

1/2 šálku (120 ml) husté smetany

1/4 šálku (60 g) nesoleného másla o pokojové teplotě

1 lžička vanilkového extraktu

1 šálek (100 g) moučkového cukru

1 šálek (100 g) jemně nasekaných ořechů (mandle, pekanové nebo vlašské ořechy)

1/2 šálku (50 g) kakaového prášku na válení lanýžů

Instrukce:

1) V hrnci zahřívejte na středním plameni za stálého míchání čokoládové lupínky a hustou smetanu, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.

2) Sundejte pánev z plotny, vmíchejte máslo a vanilkový extrakt a pokračujte v míchání do doby, než se máslo úplně rozpustí.

3) Do čokoládové směsi přidejte moučkový cukr a ořechy a míchejte, dokud se dobře nespojí.

4) Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu, poté přikryjte a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo do ztuhnutí.

5) Jakmile je směs pevná, pomocí lžičky nebo naběračky na sušenky z ní vydlabejte malé kuličky a tvarujte je mezi rukama, abyste vytvořili lanýže.

6) Kakaový prášek dejte do mělké misky a lanýže v něm rovnoměrně obalte.

7) Přeneste lanýže na velký talíř a uchovávejte v lednici do doby, než je budete podávat.

Tip: Tyto lanýže lze skladovat v lednici až týden nebo v mrazáku až měsíc.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

2) Barevné sušenky

Budete potřebovat:

1 šálek změklého másla

1 šálek krystalového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

2 1/2 šálků hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

2 lžíce mléka

zelené a červené potravinářské barvivo

sypání nebo jiné jedlé ozdoby (volitelné)

Instrukce:

1) Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladka. Přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se nespojí.

2) V samostatné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do máslové směsi postupně přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud nevznikne těsto. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte trochu mléka, aby se lépe spojilo.

3) Těsto rozdělte na polovinu a do jedné přidejte několik kapek zeleného potravinářského barviva a do druhé poloviny několik kapek červeného potravinářského barviva. Každou polovinu promíchejte, dokud se barva rovnoměrně nerozloží.

4) Těsto rozválejte na tloušťku asi 1/4 palce na lehce pomoučeném povrchu. K vykrajování tvarů z těsta použijte vykrajovátka na cukroví s vánoční tematikou. Sušenky dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Zddroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

5) Cukroví můžete na závěr ozdobit posypem nebo jinými ozdobami.

Tip: Před podáváním nechte sušenky alespoň 1 hodinu vychladit v lednici. Sušenky lze uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 5 dní.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Nika Lerchhttps://abcrecenze.cz/
Svoji lásku k psaní jsem spojila s mými koníčky, ke kterým patří péče o dům a zahradu. Na iBydlení.cz si můžete přečíst mé články o zahradničení, bytovém designu a celkovém zvelebováním domova.

Nejnovější články

--- Další články autora ---