back to top

Není skořice jako skořice. Vyznáte se v tomto koření?

Když se řekne skořice, okamžitě si vybavíme jablečný štrůdl, který se bez tohoto aromatického koření neobejde. Skořice je součástí i dalších pokrmů – co třeba taková rajská omáčka? Spojujeme si ji s Vánoci a svátečním časem. Není ale skořice jako skořice, i když pravdou zůstává, že jen málokdo se v tomto koření vyzná.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Co je skořice?

Odpověď většiny z nás by zazněla jasně: koření! Skořice se získává z kůry rostliny, která nese název skořicovník, píše deník Novinky. Věděli jste, že je skořice v ájurvédské medicíně využívána již po staletí? Uplatnění nachází nejen jako lék na dýchací potíže, ale je nápomocná také při léčbě zažívacích obtíží.

Zmínky o skořici pochází z Egypta, Říma i bible

Skořice má typické aroma, podle kterého ji vždycky bezpečně poznáme. My ji využíváme zejména pro vaření nebo pečení. Staří Egypťané ji ale využívali jako parfém během balzamování, pro obdobné účely sloužila i ve Starém Římě. Zmínky o skořici najdeme také v Bibli, zde se o ní píše jako o vůni do ložního prádla nebo oblečení.

Není skořice jako skořice

Věděli jste, že na trhu můžete narazit na dva druhy skořice? Prvním z nich je skořice čínská neboli nepravá. Ta pochází ze skořicovníku čínského a jde o levnou náhražku běžně dostupnou v obchodech, vysvětluje web Jíme jinak. Druhým druhem skořice je skořice cejlonská neboli pravá. Ta pochází ze skořicovníku cejlonského – je to kvalitní a daleko zdravější druh skořice s nižším obsahem nebezpečného kumarinu.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Co je kumarin?

Oba druhy skořice se liší zejména v obsahu kumarinu – jde o toxickou látku, která může způsobit nespavost, vyvolat bolesti hlavy, závratě nebo krvácení. Kumarin bývá spojován s toxicitou jater, doplňuje web Apetit.

Není hned třeba panikařit. Při běžném užívání skořice není nijak škodlivá. Pokud přece jen chcete omezit přísun kumarinu, používejte do jídla skořici cejlonskou, která v sobě obsahuje mnohonásobně méně kumarinu než skořice čínská.

Zdroj: novinky.cz, jimejinak.cz, apetitonline.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Nejnovější články

--- Další články autora ---