Dostali jste někdy chuť dát si k snídani něco sladkého a chutného? Zkuste tyto domácí jogurtové vafle a udělejte si ráno o něco příjemnější. Mají poněkud hustější konzistenci než ty obyčejné. Dají se prostě jen tak spontánně udělat k snídani nebo třeba během dne, bez velkého plánování či příprav.

Suroviny na těsto:
- 300 g bílého jogurtu (nejlépe holandského typu)
- 2 vejce
- 60 g javorového sirupu nebo medu
- 100 g rozpuštěného másla (nesmí být horké!)
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky sody na pečení
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 30 g kukuřičného škrobu (maizeny)
- 100 g celozrnné špaldové či pšeničné mouky
- 80 g hladké pšeničné mouky (já používám hladkou špaldovou)
- 2 lžíce chia semínek Postup:

1. Ve střední míse smíchejte jogurt, vejce, javorový sirup nebo med. Přidejte vanilku nebo vanilkový cukr, sůl, skořici a chia semínka. Podle webu Kitchenette.cz můžete těsto ozvláštnit například i kůrou z citronu nebo nějakým extraktem. Ve druhé míse smíchejte obě mouky, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sodu. Nyní obě směsi pomocí metličky propojte dohromady a přimíchejte rozpuštěné máslo.
2. Vaflovač rozehřejte na vysoký výkon, a když jsou plotýnky nahřáté, lehce je vymažte tukem (například kokosovým olejem). Teď už jen nalijte těsto, postačí poloviční množství, než je objem hotové vafle. Musíte počítat s tím, že dvojnásobně nabydou.
3. Hotové vafle jsou nejlepší ještě teplé, ozdobené šlehačkou a čokoládou. Posypat je můžete čerstvým ovocem. Skvělé jsou i s jakoukoliv domácí marmeládou.
Zdroj: Kitchenette.cz