back to top

Nejlepší přírodní antibiotika bylinkářky. Která to jsou? 

Chcete-li rychle ulevit od bolesti nebo zdravotních potíží, sáhnete často po lécích se spoustou chemie. Někdy se ale vyplatí zkusit něco jiného než jen chemii. Dejte přednost raději přírodní léčbě. Některé bylinky mají například i antibiotické účinky. Zkuste nejlepší tipy od bylinkářky, než se vydáte k lékaři. 

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Jalovec při žaludečních a ledvinových potížích

Jalovec, který obsahuje pryskyřici, éterické oleje, invertní cukr, bílkoviny a kyseliny podporuje činnost ledvin, posiluje žaludek, zlepšuje zrak, napomáhá detoxikaci organismu, čistí krev, rozpouští hleny a zamezuje zánětům. Ač působí močopudně, nenaruší elektrolytickou rovnováhu v těle. Jalovec se nesmí užívat v těhotenství a v období kojení, jak uvádí web Mojezdravi.cz.

Jitrocel zmírní kašel

Tato bylinka obsahuje kyselinu křemičitou, hořčiny, třísloviny, pryskyřici, chlorofyl, aucubin a catalpol. Čistí tedy krev, mírní kašel, působí močopudně, napomáhá hojení a příjemně chladí zraněná místa. Čerstvá šťáva z jitrocele působí díky aucubinu antibioticky, zabrání množení bakterií a salmonelózy. Web Mojezdravi.cz radí, jak na ni. Šťávu vymačkejte nejlépe pomocí šnekového odšťavňovače a denně pijte 1 až 2 polévkové lžíce šťávy smíchané s vodou, jablečnou šťávou či podmáslím v poměru 1:5.

Křen zlepší zažívání

Nejlepší je jako příloha k párkům či ovaru, ale patří i mezi léčivky. Obsahuje hořčičný olej, glykosidy, vitamin C, aminokyseliny, asparagin, arginin a éterické oleje. Posiluje zažívání, podporuje prokrvení, rozpouští hleny, napomáhá látkové výměně a zabraňuje nadýmání, jak uvádí web Mojezdravi.cz.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Lichořeřišnice jako nejsilnější antibiotikum

Lichořeřišnice má žluté, červené a oranžové květy a její velké kulaté listy jsou nejen ozdobou, ale i nejsilnější přírodní antibiotikum. Tato rostlinka obsahuje přírodní penicilin, glykosidy, síru, kyselinu šťavelovou, enzymy a éterické oleje. Napomáhá chuti k jídlu, hojení ran, zabraňuje zánětům, dezinfikuje a podporuje prokrvení. Je to přírodní náhradou antibiotik a její výhodou je také to, že nepoškozuje střevní mikroflóru, jak píše web Mojezdravi.cz

Zdroj: Mojezdravi.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Kadlecováhttps://ezena.sk/
Miluju dobré jídlo a ráda zkouším nové recepty, hlavně ty zdravé. Pečení a vaření mě dělá šťastnou. Mojí vášní je také zahrada a vše kolem ní. Ráda vám na webu iBydlení.cz předám různé rady a tipy, které se týkají zahrady, a přidám nějaký ten zdravý recept.

Nejnovější články

--- Další články autora ---