Nechutnají vám uzeniny z obchodu? Zkuste lahodnou šunku ze šunkovaru

Také si někdy říkáte, že už vám šunky z obchodu nechutnají, a nechcete je tak nadále kupovat? Já většinou tehdy, když mám z nakrájené šunky promočený celý papír, do něhož byla zabalena. Vadí mi také to, že šunky obsahují vysoké množství vody, soli a konzervantů. Proč si tedy šunku nezkusit vyrobit doma pomocí šunkovaru?

Milovníci šunky

Musím přiznat, že během cestování do cizích zemí jsem nikdy neviděla v obchodech takové množství šunky a uzenin jako v České republice. Dalo by se říct, že jsme národ uzenářů. Chlazené vitríny v obchodech jsou doslova přehlceny uzenářskými výrobky.

V zahraničí byste těžko hledali šunkový salám nebo vídeňské párky. Avšak na dovolené v Dubaji mě překvapilo, že jediná šunka nacházející se v obchodě byla kuřecí a podobná našemu českému dietnímu salámu.

Karcinogeny v uzeninách

Jedním z důvodů, proč bychom měli začít uvažovat nad přípravou domácí šunky, je ten, že v uzeninách z obchodu se vyskytují škodlivé látky.

Podle webu feminela.cz zkonzumují Češi ročně přes 84 kilogramů masa, přičemž polovina z tohoto množství jsou uzeniny, které sice dobře chutnají, ale také škodí našemu zdraví.

Zvykli jsme si nepřemýšlet nad tím, co jíme. Od dětských let tak nějak patřil na kus chleba salám a k rohlíku se vždy hodilo přikusovat šunku. Nepřemýšleli jsme u jídla nad tím, že si do budoucna možná hromadíme v těle škodlivé látky, které jsou klíčovými pro vznik různých chronických nemocí v dospělosti.

Avšak jak uvádí web womanonly.cz, v uzeninách jsou přítomny tuky, soli a dusičnany. Mohou způsobovat rakovinu, obezitu i vyšší hladinu cholesterolu.

To je dost důvodů pro výrobu vlastní domácí šunky, nemyslíte? Jestliže se bez šunky doma neobejdete, ale nechcete už nadále kupovat tu z obchodu, připravte si výbornou šunku s námi. Bude lahodná, zdravá a přesně podle vašich chutí.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Co budete potřebovat k výrobě vlastní šunky?

Neobejdete se bez samotného šunkovaru. Jsem si jistá tím, že než tento vynález spatřil světlo světa, bylo možné vyrábět domácí šunku i bez něj, ale já k přípravě té své určitě volím tuto skvělou pomůcku. Šunkovar je nádoba, která písty stlačuje suroviny uvnitř, a to se děje během vaření tak, že se šunkovar vkládá do hrnce s vařící vodou. Vaří se minimálně 2 hodiny.

Dále budete potřebovat i samotné suroviny, kterými jsou:

  • kuřecí maso,
  • 20 g soli na 1 kg masa,
  • pepř,
  • černé olivy,
  • voda

Záměrně neuvádím přesné množství, protože musí odpovídat kapacitě vašeho šunkovaru.

Zvolila jsem zdravou variantu šunky, kterou je šunka kuřecí. Není sice tak šťavnatá jako šunka z vepřového masa, ale je dietnější.

Jaký je postup při výrobě šunky?

  1. Nakrájejte maso na kostičky menší velikosti, asi čtvrtinu masa rozemelte. Vždy vybírejte kvalitní a čerstvé maso.
  2. Maso promíchejte a přidejte sůl a celé černé olivy bez pecek. Takto připravenou směs nechejte v lednici odpočinout na 1 hodinu.
  3. Poté směs vložte dle návodu do šunkovaru a vařte asi 2 hodiny.
  4. Nechte šunku vystydnout a poté konzumujte.
  5. Jestliže nepoužijete řeznickou sůl, nezapomeňte šunku zkonzumovat maximálně do 2 dnů. Dobrou chuť.

Tajné tipy a rady na závěr

  • Máte rádi sýr? Já ho zbožňuji, a proto ho nakrájený na tenké kostičky přidávám i do šunky.
  • Dalšími skvělými přídavky do vaší domácí šunky budou sušená rajčata.
  • Dejte si pozor při uchovávání šunky v lednici. Je to taková delikatesa, že byste ji nejraději jedli celý týden, ale nedělejte to. Už po 2 dnech se v šunce začne tvořit nebezpečný botulotoxin.

Zdroj: feminela.cz, womanonly.cz

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Novákováhttps://abcrecenze.cz/
Mou vášní bylo vždy cestování, avšak po narození dcery jsem se usadila a nyní je mou vášní zkrášlování našeho domova. Ráda budu čtenářům webu iBydlenÍ.cz předávat své tipy na vybavování bytu, dětského pokoje nebo udržování pořádku v našich obydlích.

Nejnovější články

--- Další články autora ---