Jestliže chceme při vaření ušetřit peníze, měli bychom se naučit nezbytnou věc – využívat opravdu všechny suroviny, které v kuchyni při přípravě pokrmů načneme. Téměř každá surovina má své další využití v jídle a v tomto článku se dozvíte, co zbytečně vyhazujete do koše a jak se naučit umění neplýtvat.
Vše začíná už v obchodě
Několikrát jsem byla svědkem toho, jak lidé v obchodě dávají pryč listy z květáku nebo z mrkve s natí. Nebyla jsem jiná, dokud jsem nezjistila, že i ořezky můžou vykouzlit výbornou polévku. Při nákupu zeleniny si vezměte do sáčku vše, co vám po zaplacení patří, a pojďte se společně dozvědět, co s tím doma provedete.
I profesionální kuchaři se přiznávají k tomu, že vzhledem k rostoucím cenám za potraviny začínají v kuchyních využívat téměř vše, jak uvádí web life24.cz.
Jak využít slupky z ovoce?
Slupky a vypeckované odřezky z jablek a hrušek uvařte, přeceďte, přidejte trochu třtinového cukru a užijte si výborný čaj. V létě nechte vychladnout a přidejte led. Budete mít skvělý ledový čaj, který vás zaručeně osvěží a povzbudí.
Jak využít odřezky ze zeleniny?
Připravte si univerzální vývar. Do misky v lednici nebo v mrazáku týden odkládejte všechny odřezky ze zeleniny, které předem pečlivě omyjete – zbytky nakrájené mrkve, petržele, celeru.
Jestliže připravujete brokolici nebo květák, odložte si košťál a listy, taktéž řádně umyté.
Jakmile budete mít dostatečné množství odřezků, uvařte všechny alespoň hodinu v osolené vodě a přeceďte. Vzniklý vývar můžete používat na podlévání masa při pečení nebo jako základ do různých omáček.
Jak využít zbytky syrového masa?
Blány a tučné odřezky vyhazuji, ale kosti odkládám do sáčku v mrazáku.
Naposledy jsem v obchodě koupila vepřovou pečeni z kostí, ze které jsem následující den připravila vepřový vývar. Na kosti bylo po uvaření tolik masa, že byl opravdu sytý. Díky tomu, že nebudete vyhazovat kosti, ať už z kuřete nebo z jiného druhu masa, získáte „zdarma“ výborné vývary a polévky, které vás zasytí.
Často z kuřecí kostry připravuji i zdravou verzi rizota – skelet uvařím, obrané maso přidám do rizota a z vývaru ještě vznikne zeleninová polévka.
Jak využít zbytky z hotových jídel?
Doma si rádi pochutnáváme na pečeném nebo grilovaném kuřeti, ale většinou jej nezvládneme sníst celé. Co tedy se zbytkem masa, a především suchých částí?
Vyzkoušejte výborný salát. Maso natrhejte, nakrájejte a v míse smíchejte s libovolnou zeleninou a přidejte zálivku nebo bílý jogurt, který smícháte s utřeným česnekem a špetkou soli.
Neohrnujme nosy nad zbytky
Často slýchávám, že ze zbytků jídel se dají upéct různé placičky. Zbylý knedlík můžete zamrazit nebo upéct na druhý den ve vajíčku. Ze zbytku rýže zas můžete udělat mléčnou sladkou rýži nebo rýžový nákyp.
Fantazii se meze nekladou. Jestliže se lidé naučí přestat ohrnovat nos před zbytky surovin a potravin, možná už nebudeme plýtvat jídlem jako doteď.
Zdroj: life24.cz