Nasušte si ovoce do zásoby. Jak na to? 

Sušené ovoce je plné vitamínů a minerálů. Obsahuje také zdravý přírodní cukr. Pokud vám na zahradě zbyla spousta jablek či jiného ovoce, nejjednodušším způsobem, jak si ho uchovat do zásoby, je sušení. Bude se vám hodit v zimě jako mlsání nebo třeba na výrobu ovocných či čajových směsí.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Příprava ovoce před sušením

Úrodu před jakýmkoliv sušením nejdříve zkontrolujte a přeberte. Plesnivé, nahnilé nebo nedozrálé plody odstraňte. Ty zdravé a zralé propláchněte ve vodě a usušte. Slupku nemusíte ani odstraňovat.

Nyní přichází na řadu krájení. Ovoce se obvykle krájí na plátky nebo na půlky, ale třeba třešně, švestky či malé hrušky můžete při sušení v troubě nechat celé. Některé druhy začnou po rozkrájení rychle hnědnout, takže je nenechávejte dlouho ležet na vzduchu. Jak uvádí web abecedazahrady, abyste zabránili hnědnutí, ponořte jednotlivé kousky ovoce na pět minut do vody s citronovou šťávou nebo s octem (na litr vody použijte šťávu ze dvou citronů či jednu lžíci octa). Po vyjmutí nechte okapat a potom rozmístěte na síta či plechy.

Plody jako švestky, hroznové víno nebo borůvky mají voskový povlak, takže se suší dlouho. Pro zkrácení celého procesu je ještě před sušením ponořte na minutu či dvě do horké vody a pak opláchněte ve studené vodě.

Sušení v sušičce

Jestli máte doma sušičku ovoce, jistě víte, že se ovoce suší při teplotách od 50 do 55 °C dle instrukcí výrobce. Že je dobře usušené, poznáte podle toho, že je pružné, ohebné a vláčné. Na ovoci nesmí být žádná vlhká místa. Když některý kousek po vychladnutí rozříznete a zmáčknete, nesmí se na řezu objevit voda.

Sušení v troubě

Kdo nemá doma sušičku, postačí mu trouba, ostatně jako našim babičkám. Zatímco dřív byla sušicím nástrojem trouba vytápěná dřevem, dnes se využívá trouba elektrická. Pozor ale na spálení!

Zvolte nejlépe horkovzdušný ohřev na 40 stupňů Celsia. Do předehřáté trouby umístěte rošty nebo plechy s ovocem naskládaným na pečicím papíru. Důležité je troubu úplně nezavírat, aby z ní mohla odcházet vlhkost. S tím vám pomůže například složená utěrka nebo vložená vařečka.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Sušení na slunci

Dalším způsobem je vyskládat ovoce na plech a nechat ho jednoduše schnout na slunci tak dlouho, dokud úplně nevyschne. Plechy je nutné umístit na noc domů. Když už venku není takové teplo, je možné kombinovat sušení v troubě či sušičce s dosušováním venku na vzduchu.   

Zdroj: Abecedazahrady.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Martina Kadlecováhttps://svetemzeny.cz/
Jsem milovnice přírody, jógy a pečení. Jako redaktorka webu iBydlení.cz pro vás píšu jak chutné recepty, tak i články o zahradě a bydlení.

Nejnovější články

--- Další články autora ---