Nová studie britských vědců ukazuje, že pokud by se ve Spojeném království většina lidí přeorientovala z živočišné na rostlinnou stravu, mohlo by se životnímu prostředí ulevit podobně jako by bylo vyřazeno z provozu 8 milionů aut. Analýza je přitom jednou z nejspolehlivějších predikcí moderní vědy.
Nová studie přináší velmi přesné odhady
Práce vědců z Oxfordské univerzity je vůbec první, která přesně určila, jaký je vliv stravy s vysokým, resp. nízkým obsahem masa na emise skleníkových plynů. I tak se však závěry odborníků rozchází s názory zástupců masného průmyslu, který toto srovnání odmítá a tvrdí, že analýza dopady konzumace masa značně přeceňuje.
Vedoucí nového výzkumu, profesor Peter Scarborough, tvrdí, že rizikovým faktorem je zejména narůstající objem masa, který se dostává na trh. Masivní snížení jeho konzumace by tak znamenalo skutečně významný rozdíl v dopadech jeho produkce na ekosystém. Autoři studie pak poukazují na pouhé omezení spotřeby masa, ne jeho úplně vyřazení z jídelníčku. Přechod na rostlinnou stravu by však pochopitelně znamenal ještě významnější krok směrem ke zdravějšímu životnímu prostředí.
Studie byla provedena na studiu 55 000 respondentů, mezi kterými byli zástupci široké škály konzumentů různých diet – od klasických „masožravců“ konzumujících více než 100 g masa denně přes pescetariány (tj. lidi konzumující pouze rybí maso) až po úplné vegetariány a vegany. Dopady těchto diet na životní prostředí jsou dlouhodobě známy, zatím se však nikdo nepodařil o jejich přesné vyhodnocení. Strava skutečných lidí umožnila tyto hodnoty určit s poměrně vysokou mírou spolehlivosti. Tím, že totiž závěry studie vychází z reálných příkladů, se lze odkázat na konkrétní výrobní metody jednotlivých potravin, a vypátrat ekologickou stopu dané položky je tak mnohem efektivnější.
Podle nového průzkumu pak člověk konzumující přes 100 g masa denně vygeneruje za den v průměru 10,24 kg skleníkových plynů. V případě příležitostných jedlíků masa klesá toto množství zhruba na polovinu, u veganské stravy je to pak asi 2,47 kg.
Odpůrci závěry studie rozporují
Podle Nicka Allena, generálního ředitele britské asociace zpracovatelů masa, říká, je analýza publikovaná v časopise Nature Food neúplná. Zabývá se prý totiž pouze pouze emisemi z živočišné výroby a nebere v potaz skutečnost, že se uhlík absorbuje do travnatých ploch, stromů a živých plotů na farmách. Kdyby se tyto částky vzaly v úvahu, výsledek by byl nejspíš jiný.
Přesto však nelze popírat skutečnost, že konzumace masa má na tvorbu skleníkových plynů určitý dopad. Je tak jen na lidech samotných, jak se k celé situaci postaví, a zda-li se rozhodnou alespoň drobnou úpravou jídelníčku přispět svou troškou do mlýna prosperujícího a udržitelného ekosystému.
Zdroje:
https://www.nature.com/articles/s43016-023-00795-w
https://www.nature.com/articles/s43016-021-00225-9