Máte rádi brokolici? Tato krémová polévka vám určitě zachutná!

Brokolice je pro naše zdraví velmi důležitá. Tato krémová polévka není postavená na jíšce a rozvařené brokolici. Barvou se ani trochu neblíží zelené, není to ta, kterou známe z dětství, ze školní jídelny nebo školních výletů. Liší se tím, že můžete k cibuli přihodit i stroužek česneku nebo pár lístků máty a petržele.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Ingredience:

  • 1 větší brokolice
  • 1 malá cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 2 lžíce ghí, másla nebo olivového oleje
  • 750 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření či alternativní rostlinné
  • 150 g výraznějšího čedaru nebo popřípadě sýru gruyere
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Postup

1. Ve větším hrnci orestujte na másle cibuli nakrájenou na kostičky do měkka. Přidejte celer pokrájený na malé plátky a krátce také orestujte. Přidejte ještě brokolici rozdělenou na růžičky a vše zalijte horkým vývarem nebo vodou. Dle webu Kitchenette nemusíte dávat všechen vývar, přidat jej můžete podle potřeby, až budete polévku mixovat tak, abyste získali požadovanou konzistenci.

2. Brokolici vařte opravdu pouze pár minut, aby byla stále pestře zelená a křupavá, tedy také plná vitamínů. Na závěr přidejte smetanu, nastrouhaný sýr a celý obsah hrnce (opatrně) přelijte do nádoby blenderu. Tyčový mixér je také varianta, jen polévka nebude tak dokonale krémová. Už zbývá jen krém dosolit a případně opepřit podle chuti, to raději nechte na konec, protože každý sýr je jinak slaný, tak ať zbytečně nepřesolíte.

Zdroj: Kitchenette.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Kadlecováhttps://ezena.sk/
Miluju dobré jídlo a ráda zkouším nové recepty, hlavně ty zdravé. Pečení a vaření mě dělá šťastnou. Mojí vášní je také zahrada a vše kolem ní. Ráda vám na webu iBydlení.cz předám různé rady a tipy, které se týkají zahrady, a přidám nějaký ten zdravý recept.

Nejnovější články

--- Další články autora ---