Milujete ořechy či ořechové cukroví? A ještě více zbožňujete kuchtit si doma vlastní výrobky z vlastních ořechů? Máte krásnou úrodu, sbíráte a sušíte ještě s radostí, ale z louskání máte děs v očích? Poradíme vám, jak na louskání ořechu snadno a jednoduše, aniž byste museli být jako Marfuška z Mrazíka.
A jak je tedy snadno vyloupeme?
- Na lískové ořechy platí klíč. Na mysli máme ten instalatérský. Vysypte ořechy na pracovní desku či prkénko a kulatým otvorem v klíči je přidržte na místě, samozřejmě po jednom. Stačí už jen lehce klepnout kladívkem a skořápka praskne a odletí skoro jako pírko. Jádro je pak krásně vcelku a neporušené.
- Vlašské ořechy dejte do misky či hrnce a zalejte vařící vodou. Zaklopíme pokličkou a počkáme dvacet až třicet minut. Skořápka ořechů trochu změkne a jdou pak snadno oloupat. Platí to i na para ořechy a pekany.
- Místo, kde je skořápka vlašáků spojená, přejeďte ostrým nožem. Lehce jej tak rozříznete.
- Do louskáčku dávejte ořech špičkou dolů, pak nemusíte tak tlačit.
- Louskání za pomoci kleští takzvaných sikovek, na to nedají dopustit obzvlášť muži.
- Některé ořechy se dají rozlousknout i v ruce, a to tak, že si do dlaně dáte ořechy dva a zmáčknete. Ořechy se rozbíjí o sebe.
- Pokud chcete ořechy rozbíjet paličkou nebo kladívkem, doporučujeme je přikrýt utěrkou, rozbité skořápky pak zůstanou na místě a vy nemáte všude okolo takový binec.
- Jeden z mála ořechů, který jde snadno loupat, je arašíd neboli burák. Ten má skořápku měkkou, tu lehce rozlomíte jen v ruce. Jednoduché na loupání jsou také pistácie, protože jejich skořápka se skládá ze dvou částí, které jdou od jádra lehce oddělit.
- Po vyndání z tvrdého obalu stále není hotovo. Jádra mají tenkou slupku, ta v některých případech musí pryč. Mandle stačí spařit v horké vodě a hned rychle oloupat.
- Také můžeme ořechy opražit. Dáme je na 10 minut do trouby, která je rozehřátá na 200 °C, nebo je dáme na chvíli na sucho na pánev. Poté je zabalíme do utěrky a pomačkáme. Slupky se oddělí. Toto je doporučeno u arašídů a lískových ořechů.

Uchovávání vyloupaných ořechů
Na závěr si ještě řekneme, jak uchovávat vyloupané ořechy, když už s tím je takové práce, ať nám nevyužité zbytky dlouho vydrží.
Jádra ořechů můžeme uchovávat v mrazničce. V případě uchovávání ve sklenicích je musíme předtím dobře vysušit. Kontrolujeme při sušení, zda nechytla plíseň.
Rada na závěr: Při větším množství ořechů střídejte ruce. Pokud strávíte celý večer louskáním v pravé nebo levé, tak si můžete být skoro jisti, že vás druhý den bude v zápěstí bolet karpální tunel.

Tip na závěr: Nejlepší je, když se do louskání ořechů zapojí celá rodina. Nejenže práce bude hotová dříve, ale můžete si společně užít i spoustu legrace. A co je lepšího než čas strávený s rodinou?