Když si představím křupavou a teplou pizzu, sbíhají se mi sliny. Také jste milovníci této italské pochoutky? Někdy není od věci zkusit si připravit svou domácí pizzu v pohodlí vlastní kuchyně. Bude levnější, může být zdravější, a dokonce i chutnější. Nevěříte tomu? Zkuste si upéct svou pizzu a přesvědčte se sami!
Proč tak zbožňujeme pizzu?
Říká se, že v jednoduchosti je krása a myslím si, že o pizze to platí obzvlášť.
Jak uvádí web buonissimo.cz, pizza vznikla už v 16. století v Neapoli. Italové jsou na svou národní pochoutku hrdí a rodinné recepty si předávají z generace na generaci.
Není se čemu divit – já pizzu zbožňuji, protože na ni můžu dát vše, co mám ráda, a vždy bude chutnat prostě skvěle.
Bez dobrého těsta by to nešlo
Základem pro výbornou pizzy je těsto. Jestliže se vám nepodaří, můžete na ni dát i zlaté jedlé destičky, ale pizza bude přesto k ničemu.
Těsto si vždy připravte alespoň jeden den předem, protože čím déle ho necháte uležet v lednici, tím lépe.
Co budete potřebovat k přípravě těsta (cca 3 pizzy)?
- 300 ml vody (pokojové teploty)
- 500 g hladké mouky (s vyšším obsahem lepku)
- 10 g soli a 2 g droždí
- trochu olivového oleje
Postup:
- V míse začneme míchat mouku se solí a poté přidáme droždí a vodu.
- Vše musíme perfektně promíchat, do té doby, než mouka nepojme veškerou vodu – proto vybíráme mouku s vyšším obsahem lepku.
- Až získáme středně tuhé těsto, můžeme lehce hotových bochánek těsta pokapat olivovým olejem.
- Z těsta uděláme 3 koule a zabalíme každou zvlášť do potravinové fólie.
- Po hodině při pokojové teplotě je vložíme do lednice a na druhý den vytáhneme.
- Z každé koule těsta si vyválíme pomocí válečku, a především i našich rukou tvar pizzy a položíme jej na pečicí papír. Po ozdobení pizzy budeme péct až na 280 stupňů maximálně 6 minut.

Co přidat na pizzu?
Připravila jsem si pro vás tipy na dvě pizzy, které vás nadchnou.
Každá z nich má stejný základ a tím je italská omáčka sugo, lišit se budou pouze přidané suroviny. Dle webu freshbites.cz můžete domácí omáčku sugo využít i k dalším pokrmům jako například lasagne nebo omáčky, proto se vyplatí uvařit jí rovnou větší množství do zásoby, a to tím způsobem, že ji následně zavaříte.
Jak připravit sugo omáčku jako základ na pizzu?
- Doporučuji koupit si plechovku již loupaných rajčat – stojí pár korun a nemusíte se zdržovat v kuchyni jejich loupáním. Navíc při dnešní vysoké ceně za kilo rajčat se vám vyplatí.
- Omáčku poté připravíte tak, že si na troše olivového oleje na pánvi orestujete 1 ks nakrájené cibule s pár stroužky utřeného česneku a po zhnědnutí přidáte plechovku loupaných rajčat.
- Poté vaříte asi 15 minut, směs nakonec rozmixujete a okořeníte dle chuti – můžete přidat sůl, pepř nebo cukr, jestliže je omáčka příliš kyselá.
A teď už konečně mé tipy na pizzy 2× jinak!
- Klasika, kterou musíte vyzkoušet
Mé oblíbené přísloví – v jednoduchosti je krása – v plné výzbroji.
Nejvíce jsem si oblíbila pizzu, na kterou po přidání omáčky sugo poskládám čerstvé žampiony nakrájené na plátky, rukolu, čerstvá rajčata na plátky a vše bohatě posypu strouhaným sýrem. Mňam.
- Když máte rádi i přeplácané pizzy
Někdy mám chuť na bláznivou pizzu.
Tu po potření sugo omáčkou ozdobím šunkou, bohatě posypu čedarem a nahoru přidám hranolky, které si předem upeču v troubě do zlatova.
- Bonusový tip na konec
Vyzkoušejte pizzu se sugo omáčkou, kuřecími kousky masa, nakrájenou čerstvou paprikou na plátky a zasypanou sýrem.
Zdroj: buonissimo.cz, freshbites.cz
