Dalším tipem, jak využít skvělé podzimní dýně, mít chutný a rychlý oběd, ale také zdravý a vyvážený, je pesto s těstovinami. Pro milovníky dýní a těstovin jako dělané. Pojďme si společně doma vytvořit podzimní oběd s nádechem Itálie.

Suroviny:
- 450 g oloupané a vydlabané máslové dýně (můžeme ale použít i dýni hokkaidó)
- 60 g passaty nebo rajčatového protlaku
- 150 ml smetany ke šlehání
- 60 ml vody z uvařených těstovin
- Olivový olej
- 1 lžíce másla
- 1 malý stroužek česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 velká lžíce strouhaného parmazánu
- Sůl a pepř
- Špagety
Postup:
- Nejprve si dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Pokapeme ji olivovým olejem a dáme ji péct do vyhřáté trouby na 210 °C, cca na 25 minut.
- Po upečení dáme ještě teplou dýni do mísy, přidáme passatu nebo rajčatový protlak a rozmixujeme.
- Do hrnce si dáme uvařit těstoviny. Po uvaření si ale odlejeme vodu z těstovin, kterou použijeme do omáčky.
- Na větší a hlubší pánvi si rozpustíme lžíci másla, přidáme rozmixovanou dýni s passatou, prolisovaný česnek. Necháme asi minutu provařit a přilejeme smetanu.
- Osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín, sladkou mletou papriku, parmazán a vodu z těstovin.
- Omáčku povaříme, necháme probublat. Sundáme ji z plotny.
- Hotové těstoviny přidáme k omáčce, vše dohromady promícháme tak, aby omáčka hezky obalila všechny těstoviny.
- A můžeme servírovat na talíř.

Tip na závěr: Můžeme na talíři dozdobit parmazánem, burratou či mozzarellou a vše posypat semínky.
Dobrou chuť!