Teď v zimě si dokážeme polévku vychutnat mnohem více než kdykoli jindy během roku. V tomto počasí se často domů vracíme prochladlí a horká polévka nás dokáže dokonale zahřát. A teď si představte, jak si pochutnáváte na polévce vonící po slanině. Odoláte jí?

Suroviny:
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 2 plátky celeru z bulvy
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 větší brambora
- 3 plátky dýně hokaido
- 0,5 malé cukety
- 1 lžíce sádla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- libeček (nebo petrželka)
Dále potřebujete:
- 12-15 růžiček kapusty
- anglická slanina

Postup přípravy:
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na jemné kostičky.
- Brambory a dýni odložte zvlášť do misky.
- Cibuli oloupejte, česnek nasekejte nadrobno.
- Kapustičky očistěte, rozpulte, osolte a krátce poduste, aby byly tzv. na skus.
- Do hrnce vložte sádlo, které nechte rozehřát.
- Orestujte na něm osolené a opepřené kostičky zeleniny společně s cibulí.
- Ve chvíli, kdy začne zelenina chytat zlatavou barvu, přidejte česnek a ještě minutu restujte.
- Přidejte dýni s bramborem.
- Zeleninu v hrnci zalijte 1,5 litrem horké vody, nechte uvařit doměkka.
- Po uvaření rozmixujte ideálně tyčovým mixérem do hladké, krémové konzistence.
- Než se vám polévka uvaří, na suché pánvi opečte plátky slaniny.
- Na másle opečte kapustičky.
- Na talíř nejdříve nalijte polévku, přidejte slaninu a opečené kapustičky.
- Na závěr posypte libečkem a podávejte.