Kdo by neznal potraviny vhodné ke zmrazení: Už jste někdy pekli ze zmrazené mouky?

Asi všichni si myslíme, že dokážeme spolehlivě rozlišit potraviny vhodné ke zmrazení od ostatních. A přestože maso, sýry, zelenina, ovoce a pečivo jsou v mrazničce základem, existují potraviny, které by vás do zásoby zmrazit nenapadlo. Pojďme zjistit, které mezi ně patří.

Nespornou výhodou mražených potravin je možnost uchovat je čerstvé a dostupné po delší dobu, jinak bychom je museli spotřebovat během několika dnů. Díky zmrazení je můžeme mít k dispozici prakticky kdykoli a můžeme také zabránit plýtvání potravinami. Musíme si však také uvědomit, že doba skladování v mrazničce má také svůj časový limit, uvádí portál Tasteofhome.com.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Potraviny vhodné ke zmrazení

Věděli jste, že jednou z nejrozšířenějších polopravd o zmrazování potravin je, že zmrazování ničí bakterie? Zklameme vás, nezakládá se na pravdě. Zmrazením lze pouze deaktivovat bakterie, z nichž většina snese teploty až -40 stupňů Celsia. Nejlepším řešením pro zničení bakterií je tepelná úprava.

Zázvor vydrží čerstvý v lednici několik týdnů, ale v mrazáku vydrží téměř neomezeně dlouho, nesesychá, a dokonce se snáze loupe. Vařená kukuřice by se měla v mrazničce spotřebovat do 2 až 3 měsíců. Stačí ji uvařit a zmrazit celé klasy k uskladnění. Česnek lze zmrazit jako celé hlavičky, jednotlivé stroužky nebo nakrájený a vložený do sáčku na potraviny do mrazničky. Takto bude připraven k použití téměř okamžitě. Jablka asi nejsou překvapivou potravinou vhodnou ke zmrazení. Lze je zmrazit se slupkou, nebo bez ní, nakrájená, ale i celá.

 A co třeba zelenina, vejce a žloutky?

Rajčata lze také zmrazit celá a následně je použít do polévek, omáček nebo salsy.

Avokáda buď necháváme nespotřebovaná a nechceme, aby nám shnila, nebo si naopak uděláme větší zásobu za výprodejovou cenu a přemýšlíme, co s nimi. V takovém případě je dobré vědět, že když ho očistíme, můžeme ho zmrazit a později použít do dresinku nebo guacamole. Vejce můžeme oddělit a zmrazit jak bílky, tak žloutky, píše web Medicalnewstoday.com.

Zmrazit můžete i mouku

Mouka je také jednou z potravin, které lze zmrazit. V mrazáku zabráníme tomu, aby zetlela, i po zmrazení zůstane sypká a můžeme ji použít a dát zpět.

Ořechy obsahují hodně oleje a při pokojové teplotě vydrží jen asi tři měsíce. V mrazničce vydrží až rok. Zeleninové slupky a zbytky, které nedáme do kompostu, můžeme použít při výrobě zeleninového vývaru. Konce mrkve, kousky pórku, slupky cibule nebo jádra zelí se budou hodit později. Řapíkatý celer je velmi variabilní zelenina. Stačí ho nakrájet na malé kousky, zmrazit a později použít do polévek nebo zapékaných pokrmů.

Banány lze zmrazit oloupané a nakrájené na menší kousky. Jsou ideální do koktejlů nebo rozmixované do koláčů, jak uvádí portál Medicalnewstoday.com.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

V neposlední řadě můžete dát do mrazáku i máslo

Máslo se vždy hodí mít v zásobě. Není nic jednoduššího než zmrazit několik kostek másla a před použitím je nechat rozmrazit. Můžete ho pak použít při vaření, pečení nebo jím pokapat pečivo. Hnědá rýže vydrží v mrazáku velmi dlouho a nezkazí se. Skvělé je, že ji před použitím nemusíte rozmrazovat, stačí odměřit požadované množství a uvařit ji.

Zdroje: Tasteofhome.com, Medicalnewstoday.com 

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Bc. Michaela Hanelová
Mám ráda domov, ze kterého při jediné návštěvě dýchne klid, pohoda a harmonie. Ráda sleduji nové trendy v bydlení a čtenářům webu iBydlení.cz bych ráda předala to nejzajímavější, co se týče rad pro zútulnění a vylepšení jejich domácnosti.

Nejnovější články

--- Další články autora ---