Rádi byste se pochlubili svým hostům nebo rodině vynikajícím koláčem, ale vaše pekařské schopnosti ještě zdaleka nejsou na pokročilé úrovni? Nevadí! Tímto koláčem vytřete zrak nejednomu strávníkovi, a přitom vás jeho příprava nebude stát žádné nervy.
Suroviny
Korpus
- 2 vejce
- ½ hrnku cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ hrnku oleje
- ¼ hrnku mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
Krém
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce jahodové marmelády
Další suroviny
- vanička čerstvých jahod
- 1 balíček dortového želé
- tuk a polohrubá mouka na vymazání formy
Postup
- Žloutky nejprve oddělíme od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr a suroviny důkladně promícháme. Poté přilijeme olej, mléko, nakonec nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme metličkou.
- Bílky vyšleháme do sněhu a opatrně vmícháme do těsta.
- Kulatou formu o průměru cca 26 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do ní nalijeme, uhladíme stěrkou a dáme péct na 170 °C dozlatova na cca 20 až 30 minut.
- V misce smícháme tvaroh, vanilkový cukr a moučkový cukr spolu s marmeládou.
- Na upečený, vychladlý korpus natřeme jahodový tvaroh. Koláč poklademe jahodami a opatrně poléváme zchladlým dortovým želé, které připravíte podle návodu na obalu.
- Celý koláč pak necháme v lednici uležet nebo alespoň počkáme, než ztuhne želé, pak teprve vyjmeme z formy.