Určitě jste si toho už všimli, třeba v regálech obchodů. Nabídka rostlinných potravin v posledních letech roste. Vegani dávno nemusí obědvat jen hranolky a konvenčně se stravujícím lidem se otevírají nové možnosti, jak svému jídelníčku odlehčit nebo ochutnat nová zajímává jídla.
Veganský styl života
Důvodů k úplnému nebo občasnému vynechání masa je více, a to od etických přes ekologické až po zdravotní. Proč ale v Česku stále tak často vládne přesvědčení, že jde o projev „zhýčkanosti“ moderní dobou? I v historii vegany a vegetariány najdeme. Ze známých osobností to byl například Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Franz Kafka či Bob Dylan. Širší seznam, který obsahuje i současné hvězdy, je možné najít na webu Soucitně.cz.

Horší chuť?
Mnoho lidí považuje veganské pokrmy za méně chutné, ale pokud navštívíte některou z rostlinných restaurací, poznáte na vlastní chuťové pohárky, že zde často vaří obdoby tradičních jídel, které jsou od nich k nerozeznání. A pokrmy, které jsou veganské ze své podstaty, bývají zpravidla také velmi chutné a zdravé.
Ideální doba změnit návyky
Žijeme v krizi. Možná si to neuvědomujeme, ale závratným tempem devastujeme planetu. A ruku na srdce, dnes už víme, že právě živočišný průmysl je také jednou z příčin. Některé zdroje naznačují, že právě udržitelnější rostlinná strava je možným „krokem k lepšímu“. Není tedy čas přistupovat k ní jako k další možnosti? Žijeme v době plné možností.

A co zdravotní rizika?
Podle předních světových výzkumných organizací, jako je British Dietetic Association, se není nutné ničeho obávat, pokud je strava správně sestavená, jako je tomu i u ostatních typů stravování.
A pokud vás nezláká veganská svíčková z oblíbených restaurací, zkuste si občas uvařit bez masa, mléka nebo vajec doma. Možná budete překvapení, jak je to snadné, chutné a hlavně pestré.