Rychlovarná konvice je nepostradatelným spotřebičem, který najdeme snad v každé domácnosti. Každý den nám připravuje vodu na kávu, čaj nebo třeba do omáček a podobně. V rychlovarné konvici se usazuje vodní kámen, který zvyšuje spotřebu a spotřebič ničí. Jak se ho zbavit?
Proč vodní kámen v konvici nepřehlížet?
Vodní kámen usazený na dně rychlovarné konvice není jen estetický problém. Vrstva vodního kamene bohužel snižuje efektivitu ohřívání, zároveň ho prodlužuje a vás to stojí více peněz. V usazeninách se dobře daří různým bakteriím. Ty sice při varu zlikvidujete, ale metabolismus těchto baterií může produkovat toxické látky, které ve vodě zůstanou. V neposlední řadě je vodní kámen v konvici problém také proto, že zvyšuje riziko přehřívání – spotřebič se může snáze poškodit.

Obyčejný ocet
I když to nebude zrovna nejvonavější záležitost, můžete se spolehnout, že fungovat to bude zaručeně. Vodní kámen v rychlovarné konvici zlikvidujete s použitím tak obyčejné suroviny, jako je právě ocet. Ten má doma snad každý, jeho využití při vaření a vlastně i v celé domácnosti je opravdu různorodé. Nalijte do konvice vodu s octem v poměru 1:1 a nechte projít varem. Poté vylijte a konvici vypláchněte čistou vodou.

Nenápadná kyselina citronová
Na první pohled nenápadná surovina, kterou navíc běžně seženete za pár korun – to je kyselina citronová. I její využití v domácnosti je více nežli různorodé a na vodní kámen v konvici funguje dokonale. Stačí nasypat jednu až dvě polévkové lžíce kyseliny citronové do konvice, přidat vodu a nechat ji projít varem. Poté stejně jako v případě výše zmíněného octa vodu vylijte a konvici důkladně propláchněte.
Jedlá soda, citronka i citronová šťáva
Mezi další přírodní, domácí a navíc i levné způsoby, jak z rychlovarné konvice dostat vodní kámen, je použít některou z těchto surovin – jedlá soda, citronka nebo citronová šťáva. Postup použití se nemění, je stejný jako ve dvou výše zmíněných případech. Ať už tehdy sáhnete po kterékoli surovině, vodní kámen nebude mít šanci.