Ať už se nám to líbí, nebo ne, při každém vaření vzniká nějaký ten odpad. Jenže zdaleka ne všechno musí být hned nemilosrdně klasifikováno jako odpad a odsouzeno k následnému vyhození, najdete-li další využití pro zbytky potravin, které v domácnosti produkujete. Přečtěte si náš článek a inspirujte se!
Využití zbytků potravin je velmi důležité z hlediska ekologie i hospodárnosti. Zkuste jen pomyslet na to, jaké množství jídla, které by se ještě dalo využít, se u vás doma ročně vyhodí. Pokud jde o nezanedbatelné množství a vy byste jej rádi omezili, přinášíme vám tipy, které můžete zkusit praktikovat i vy.
Zbytky zeleniny a ovoce
Zeleninové zbytky můžete zužitkovat při přípravě zeleninového vývaru, který poslouží jako základ pro různé polévky a omáčky, nebo je můžete přidat do smoothie, a obohatit ho tak o další množství vitamínů a minerálů.
Kůra z citrusů
Z citronové kůry si vyrobíte domácí aroma difuzér nebo si ji sušenou namelete a použijete jako koření do nejrůznějších těst, obzvláště recepty na vánoční cukroví často obsahují tuto položku v seznamu ingrediencí.
Masové zbytky
Zbytky masa můžete použít na přípravu různých pokrmů, jako je například ragú nebo čína, vložit si je do sendviče, burgeru či tortilly, případně je smíchat se zeleninou, přelít dresinkem a vytvořit si vynikající salát.
Zbytky pečiva
Nespotřebovaný chleba můžete nasekat, usušit v troubě a použít jako krutony do polévky. A kdo by neznal starou dobrou strouhanku z tvrdých rohlíků? Udělejte si třeba řízky.
Kávová sedlina
To, co vám zbude po vypití kávy, můžete proměnit ve skvělou regenerační vlasovou masku. Lógr v podobě hnojiva ocení také vaše květiny, jak uvádí web Bydlimekvalitne.cz.
Pamatujte, že kreativita je klíčová a fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte různé kombinace a uvidíte, jaké způsoby zužitkování zbytků potravin si nejvíce oblíbíte. Tak vzhůru do toho!
Zdroj: Bydlimekvalitne.cz