back to top

Jak vypěstovat šťavnaté a nedřevnaté ředkvičky? Víme, jak na to

Nepřemýšleli jste někdy o tom, jak by chutnaly ředkvičky z vlastní zahrádky? Říkáte si, že možná lépe než ty ze supermarketu? Nejvyšší čas začít s vyséváním! Poradíme vám, jak vypěstovat šťavnaté ředkvičky, které nezdřevnatí a nepopraskají.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Půdní poměry

Nejlépe si budou vaše ředkvičky hovět v lehčí, humózní a záhřevné zemině, která je dostatečně zásobená potřebnými živinami. Ještě než se pustíte do sázení ředkviček, měli byste půdu prokypřit a přidat trochu kompostu, který ji částečně zlehčí a díky obsahu prospěšných mikroorganismů pomůže prohřát, jak uvádí web Radimejak.cz.  

Zalévání a další péče

Dopřejete-li ředkvičkám dostatek slunečního světla a udržujete-li v půdě stejnoměrnou vlhkost, docílíte tím šťavnaté chuti plodů a zároveň zabráníte jejich praskání. Zalévejte je ideálně jednou týdně. Až rostlinky vyrostou a budou se v záhonech tlačit, neváhejte je protrhat. Listy ředkviček nevyhazujte, dají se konzumovat – oblíbené jsou třeba v salátech.

Můžete sklízet už za měsíc!

Ředkvičky je nejlepší vysévat během března nebo dubna. Vegetační doba ředkviček se pohybuje kolem jednoho měsíce v závislosti na počasí. Ředkvičkám se bude dařit ve skleníku, v pařeništi nebo ve větších truhlících na parapetu oken. Vyséváním na etapy si zajistíte postupnou sklizeň, nejdříve proto vysejte například pět řádků, po dvou týdnech dalších pět a tímto způsobem pokračujte dále dle potřeby.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Zdravotní benefity

Dle webu Vitalia.cz ředkvičky obsahují hořčičné oleje, kterým jsou připisovány mnohé zdravotní benefity, kromě jiného například antimikrobiální účinky. Dále obsahují spoustu vlákniny, která pomáhá ke zdravé funkci střev a zlepšuje trávicí funkce. Jsou také považovány za přírodní antimykotikum. V ájurvédské a tradiční čínské medicíně se používají například i k léčbě horečky, problémů s produkcí žluči, bolesti v krku a zánětů.

Tak na co ještě čekáte? Vpřed vašim pěstitelským cílům! Už za měsíc můžete sklízet lahodně křupavé ředkvičky plné příjemně štiplavé šťávy.

Zdroj: Radimejak.cz, Vitalia.cz 

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Kohoutová
V redakci iBydlení.cz zodpovídám za výběr témat, kvalitu jejich zpracování a jejich publikaci na web. Zastupuji rovněž roli jazykové a stylistické korektorky.

Nejnovější články

--- Další články autora ---