Jak uvařit brambory správně: 3 základní tipy, které musí znát každý kuchař

Brambory jsou surovina, kterou většina z nás považuje za naprosto běžnou. V kuchyni je připravujeme prakticky pořád. Víte ale, jak uvařit brambory správně? Mnoho lidí si myslí, že na tak běžné činnosti nelze nic pokazit. Přesto v tom mnoho z nás chybuje. Poradím vám, jak uvařit brambory a jak poznat, že jsou hotové.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Pár užitečných tipů, jak uvařit brambory

Na první pohled se zdá, že uvařit brambory je věc tak obyčejná, že ji zvládne i naprostý začátečník, který se v kuchyni teprve rozkoukává. Netvrdím, že je to zrovna raketová věda, nicméně i přesto zastávám názor, že na tom lze pár věcí pokazit.

Jak uvařit brambory, aby byly chutné, nerozvařené, krásně měkké na skus a zkrátka takové, jaké je chceme mít? Hned zkraje byste měli vědět, že není brambora jako brambora. Znáte základní varné typy?

  • Varný typ A
  • Varný typ B
  • Varný typ C

Varný typ A je vhodný na vaření ve slupce, na bramborový salát nebo „na loupačku“. Varný typ B se hodí do zeleninových salátů, jako příloha nebo třeba na bramborový guláš, zmiňuje web TOP recepty. Varný typ C pak lze použít na knedlíky, bramborovou kaši nebo třeba do bramboráků.

Naučte se brambory vařit správně

Nemusíte usilovat o Michellinskou hvězdu, ale naučit se vařit brambory správně určitě můžete. Dám vám pár rad, kterých se držte, abyste si v kuchyni neuřízli ostudu.

  • Brambory dávejte až do horké vody.
  • Pohlídejte si správnou délku vaření.
  • Naučte se správně zacházet s uvařenými bramborami.
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Tip první: Brambory dávejte až do horké vody

Mnoho lidí se drží toho postupu, že brambory vhodí do studené vody, přikryjí je pokličkou a nechají je svému osudu. I já doma praktikovala tuto metodu, než jsem se jednou dala do řeči s kamarádem kuchařem, který mě s úsměvem na rtech vyvedl z omylu. Brambory by se totiž měly dávat až do horké vody.

Jakmile totiž brambory dáte do horké vody, zkrátíte tak dobu jejich vaření a brambory si uchovají více prospěšných látek, potvrzuje web Apetit online.

Tip druhý: Pohlídejte si správnou délku vaření

Ohlídat si dobu vaření je klíčové. Když brambory vaříte krátce, jsou tvrdé. Když je necháte na pospas osudu příliš dlouho, rozvaří se. Průměrná doba vaření brambor se pohybuje od 15 do 35 minut, zmiňuje web Gusto Academy. Samozřejmě se doba liší podle toho, jaký typ brambor zrovna chcete vhodit do kastrolu.

Tip třetí: Naučte se správně zacházet s uvařenými bramborami

Jak uvařit brambory, už víte. Jak s nimi ale zacházet poté, co se zdají být hotové? Že jsou brambory hotové, poznáte tak, že bramboru vezmete a s pomocí vidličky na ni jemně zatlačíte. Pokud jsou brambory hotové, slijte je a nenechávejte je v hrnci pod pokličkou.

Zdroj: toprecepty.cz, apetitonline.cz, gustoacademy.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Nikol Kolomazníková
Zařizování domácnosti je mou radostí – pro nelibost své rodiny doma neustále pohybuji s nábytkem. Na iBydlení.cz si můžete přečíst mé články plné levných nápadů, které se v domácnosti neztratí.

Nejnovější články

--- Další články autora ---