Jak správně skladovat zeleninu, aby dlouho vydržela

Velmi příjemným završením pěstitelské sezóny je sklizeň ovoce a zeleniny. Vypěstovali jste si toho hodně a chcete si uskladnit co nejvíce na zimu? Jak ale správně na to, abychom se z úrody mohli radovat po celou dobu až do jara? V našem článku Vám poradíme, co je nutné udělat při sklizni, před uložením do sklepa i poté.

Sklep a jeho příprava

Sklepy, které jsou pod úrovní terénu, obvykle nemají hydroizolaci, takže se v nich drží vysoká vzdušná vlhkost, díky které nám ovoce a zelenina zůstávají dlouho šťavnaté. Často se zde ale také daří plísním. Proto nesmíme zapomenout na desinfekci sklepa. Sklep připravíme tak, že jej pořádně vyvětráme, vymeteme, nejlépe vybělíme vápnem, protože vápno má desinfekční účinky. Pokud nechcete vápnit, doporučujeme desinfekci sirnými knoty. Stejně tak důkladně očistíme regály a skladovací nádoby. Doporučují se bedýnky plastové, mají totiž velkou odolnost oproti dřevu.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Sklizeň

Určitě nesmíme zeleninu a ovoce umývat. Pokud sbíráme za deště, necháme nasbírané plody ještě doschnout před umístěním do sklepa.

Způsoby sklizně jednotlivé zeleniny:

  • Cibule a česnek – posbíráme do svazků a vyvěsíme na suchém místě (půdě), kde dobře cirkuluje vzduch. Zaschlou nať pak odřízneme.
  • Pór – zakrátíme listy i kořeny (obdobně se pracuje i s pažitkou).
  • Zelí a kapusta – ponecháme 2 až 3 obalové zdravé listy, odřízneme košťál několik cm pod hlávkou.
  • Kedluben – otrháme listy a skladujeme i se zakráceným kořenem.
  • Růžičková kapusta a kadeřávek – vyrýváme i s kořeny.
  • Kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev atd.) – ustřihneme nať nad srdéčkem, u celeru zkrátíme kořeny. Zeminu necháme zaschnout a opadat svévolně.
  • Listová zelenina – sklízíme večer, kdy má nejméně dusičnanů. Po utržení jej ihned zchladíme – dáme do sklepa či lednice. U listové zeleniny jde o skladování pouze krátkodobé.
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Skladování

Společné skladování zeleniny a ovoce se nedoporučuje. Jablka zapříčiní u košťálové zeleniny rychlejší opad listů, u okurků dochází ke žloutnutí a mrkev hořkne. Rozvrhněte si nejlépe sklep tak, aby byla na jedné straně zelenina a na druhé straně ovoce. Ideální je samozřejmě mít sklepy dva.

V bedničkách s pískem uchováváme kořenovou zeleninu. Můžeme ji do písku zahrabat celou nebo jen její polovinu vodorovně, neskládejte však jednotlivé kousky na sebe. Neskladujte ji také společně s košťálovou zeleninou, zkracuje její životnost.

Skladovanou zeleninu pravidelně kontrolujeme. Ztrátám se nikdy bohužel nevyhneme, ale můžeme zamezit šíření různých chorob. Můžeme ale ztráty zmírnit, a to tak, že skladujeme pouze vyzrálou, nepoškozenou a zdravou zeleninu v čistých prostorech s nízkou teplotou. Významný vliv na výdrž zeleniny při skladování mají i podmínky pro pěstování.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Petra Schovancováhttps://receptarprimanapadu.cz/
Odmalička je mojí vášní psaní, kreslení a příroda. V redakci iBydlení.cz se převážně věnuji tématům o zvelebování zahrady a péči o ni.

Nejnovější články

--- Komerční prezentace ---

--- Další články autora ---