Jak správně na sběr a skladování jablíček, aby vám dlouho vydržela?

Hojné léto je pryč, zima se neúprosně blíží, čerstvé ovoce ze zahrádky vám ubývá a vy nechcete být celou zimu závislí na kupovaném ovoci? Tak proč si neuskladnit vlastní úrodu jablek a mít zásobu vitamínů až třeba do března? Poradíme vám, jak správně postupovat, aby vydržela co nejdéle.

Než se pustíme do sběru

Než se pustíme do sběru úrody, připravíme si místo, kam nasbírané plody uskladníme a také bedničky, ve kterých budou. Doporučujeme dřevěné nebo plastové bedýnky. Nejvhodnějším místem pro uskladnění je dobře větraný sklep, teplota kolem 2–⁠8 °C a vlhkost 80–⁠90 %. Teploty by nikdy neměly klesnout pod bod mrazu. Také byste měli vysířit sklep. Někdo i uvádí, že by se měl vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice.

zdroj: https://pixabay.com/

Správný čas sběru

Vhodný čas pro sběr jablek je cca polovina září, ale každá odrůda je jiná, a proto je důležité odhalit včasnou zralost pro uskladnění.

Jak můžeme poznat správnou zralost?

  • Hlavním znakem je často barva a chuť
  • Jablko se dá snadno utrhnout se stopkou z větvičky
  • Také můžeme zkontrolovat semena uvnitř jablka, která by měla začít hnědnout

Správná technika sběru

Určitě neskladujte jablka padaná, otlačená či naťuknutá nebo jinak poškozená. Mají pak tendenci se kazit a dlouho nevydrží. Nikdy jablka neskladujeme bez stopky. Trhejte je za suchého počasí, po opadu rosy. Už i při trhání a přenášení se k nim chovejte co nejjemněji dokážete. Jablko bereme do ruky, nakloníme a prstem zatlačíme na konci stopky.

Jablka do bedýnek dáváme stopkou dolů a v jedné řadě. Bedýnky můžeme naskládat na sebe, ale pro lepší cirkulaci vzduchu je dobré nechat spodní bedýnku prázdnou. Jablka mají tendenci nasávat vůni a chuť z okolí, proto by měla být skladovaná na druhé straně sklepa, co nejdále od brambor a ostatní zeleniny.

Také je důležité uskladněné plody pravidelně kontrolovat a napadlá jablka případně odstranit včas.

Pár tipů na závěr:

  • Sklízíme odrůdy určené ke skladování
  • Půdní podmínky – plody sklizené z těžkých půd se uchovávají hůře
  • Plody sklizené ve vyšších nadmořských výškách mají delší trvanlivost
  • Pozor na hnojení – plody sklizené se stromů přehnojených dusíkem mají sníženou trvanlivost
  • Stromy, které jsou pravidelně a správně řezané, dávají lepší a trvanlivější plody

Autor: Petra Schovancová

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Petra Schovancováhttps://receptarprimanapadu.cz/
Odmalička je mojí vášní psaní, kreslení a příroda. V redakci iBydlení.cz se převážně věnuji tématům o zvelebování zahrady a péči o ni.

Nejnovější články

--- Komerční prezentace ---

--- Další články autora ---