Pokud zařizujete novou kuchyni, možná vám padl do oka porcelánový dřez. Je nedílnou součástí kuchyňské linky a na jeho vzhledu rozhodně záleží. Rozhodnete-li se pro pořízení porcelánového dřezu, musíte také vědět, jak se o takový kousek správně starat. A s tím vám poradíme v tomto článku, kde najdete praktické tipy.
Proč si vůbec pořídit porcelánový dřez?
Zkraje se určitě hodí zmínit několik důvodů, proč nad pořízením porcelánového dřezu uvažovat. Jednou z jeho výhod je podle webu Lukyna odolnost a dlouhá životnost. Do karet porcelánovému dřezu hraje také hygienická nezávadnost a stálobarevnost, díky které bude dlouho krásný jako nový.

Nepoužívejte abrazivní prostředky
Vyhněte se abrazivním čisticím prostředkům, které mohou poškrábat dřez, varuje web Home Guides. Tyto škrábance jsou pak ideálním terčem nejen pro mastnotu, ale špínu celkově. Na porcelánový dřez nepoužívejte ani drátěnku.
Na odolné skvrny pomůže jedlá soda
Portál Grove radí použít na odolné znečištění jedlou sodu. Tuto surovinu má doma zpravidla úplně každý. Stojí pár korun a v domácnosti zastane mnoho práce. Dřez nejdříve namočte, poté jej posypte jedlou sodou. Nechte chvíli působit, následně vezměte hadřík a krouživými pohyby dřez čistěte. Poté opláchněte vlažnou vodou.
Pozor na potraviny způsobující obarvení
V kuchyni často pracujeme se surovinami, které mohou povrch obarvit. Mluvíme například o čajových sáčcích, kávové sedlině, červené řepě a podobně. U těchto surovin si dejte pozor, abyste je nenechali delší dobu položené na povrchu dřezu, jinak riskujete, že po nich zůstane barevná stopa.

Použijte na čištění tekuté mýdlo
Podle webu Bobvila lze na údržbu keramického dřezu použít i klasické tekuté mýdlo. Pomocí teplé vody, tekutého mýdla a houby jemně očistěte porcelánový dřez. Poté vysušte čistou utěrkou.
Zdroj: lukyna.cz, homeguides.sfgate.com, grove.co, bobvila.com