Tymián krásně voní a hodí se například k rybě i masu, kterým dodá nezaměnitelnou chuť. Využít se dá v kuchyni, a to jak čerstvý, tak i sušený. Jeho pěstování není náročné ani v případě, že nemáte zahrádku. Dařit by se mu mělo i v květináči na okně. Tymián ale potřebuje slunné místo chráněné před větrem a zimou.
Nejčastější chyby při pěstování
Můžete ho koupit už jako sazeničku nebo ho můžete vysít ze semen nebo namnožit. Semena vysejte během března či dubna do sadbovače a až povyrostou, přesaďte je samostatně do květináčků, kde budou moci dobře zakořenit. Teprve poté je vysaďte na finální stanoviště. Podle webu Abecedazahrady.dama.cz lze vysévat tuto bylinku i do volné půdy, v tom případě ale počkejte na duben či květen, aby měla semínka již vyhřátou zem. Nezatlačujte je příliš do země, semínka potřebují světlo a bez něj by nevyklíčila. Až jednotlivé sazeničky povyrostou, vyberte pro další pěstování ty nejsilnější.
Množit můžeme na podzim nebo z jara
Tymián můžete zkusit také namnožit řízky z postranních výhonů, které jsou pořízené na přelomu jara a léta. Ty umístěte do sadbovače či malých květináčů a na podzim pak přesaďte do záhonu. Dalším způsobem je rozsazení již vzrostlých starších rostlin během jara.
Tymián sklízejte klidně celý rok!
Tymián kvete od května do července. Sbírejte ho těsně před rozkvětem, v tuto dobu totiž obsahuje maximum aromatických látek. Kvetoucí natě stříhejte za suchého počasí, ideálně během poledne a sušte v tenké vrstvě na stinném, vzdušném místě. Sbírat ho můžete během celého roku, a to i v zimě, protože jeho lístky budou stále zelené.
Léčivé účinky tymiánu
Tymián je obsažený v provensálského koření, hodí se při přípravě polévek, omáček, těstovin, marinád či dresinků a osvěží chuť masa. Tato léčivka podporuje trávení, působí antisepticky. Čaj z něj se doporučuje při nadýmání i průjmu. Stejně tak je vhodný při nachlazení, rýmě, kašli i chřipce, při onemocnění horních cest dýchacích či zánětu ústní dutiny. Vyzkoušet můžete také koupel z tymiánu a inhalaci.
Zdroj:Abecedazahrady.dama.cz