Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik faktorů ovlivňuje výslednou chuť kávy? Nejedná se jen o kávu jako takovou nebo postup přípravy, chuť dokáže ovlivnit i hrubost namletých zrn. Na každý druh kávy je totiž nutné zvolit jinou hrubost namletí.

Nemelte do zásoby
Základem je samozřejmě kvalitní káva, kterou byste měli namlít těsně před přípravou svého šálku, aby si zachovala své aroma a výraznou chuť. Dopředu namletá káva totiž oxiduje, pohlcuje vlhkost, a přichází tak o svou chuť i vůni. Proto není vhodné namlít naráz celé balení kávy a skladovat ho v pytlíku. Když už si celé balení namelete, zvolte alespoň vhodnou dózu, ideálně vakuovou bez přístupu vzduchu, která prodlouží dobu skladování bez výrazné újmy a snížení kvality, jak uvádí web Lidovky.cz.

Zvolte ideální postup přípravy
Obecné pravidlo zní, že čím kratší čas louhování káva potřebuje, tím jemnější namletí zrnek. Rozhodující je i způsob přípravy, pokud se rozhodnete pro french press, je vhodnější hrubší namletí, abyste v kávě neměli zbytky zrn, které by přešly přes síto až do vašeho hrnku. Úplně najemno však zrna nemelte nikdy, jinak vám káva zhořkne. Jaké namletí je tedy to ideální?
Pokud si potrpíte na klasickou tureckou kávu, je vhodné zvolit velmi jemné namletí kávy, která bude připomínat konzistenci hladké mouky. Pro přípravu je pak ideální použít džezvu.
Espresso si vyžaduje jemné mletí s výslednou konzistencí spíše polohrubé mouky.
Středně hrubé namletí kávy je vhodné pro přípravu nápoje v moka konvičce.
Naopak hrubé umletí zvolte pro přípravu filtrované kávy.
Pro french press je nejvhodnější velmi hrubě namletá káva.
Pokud to s namletím přeženete a konzistence nebude podle vašich představ, nezoufejte. Šálek si vychutnáte i tak, jen dejte pozor na zbytkový lógr, který se vám může dostat do hrnku. Tak dobrou chuť!