Máte chuť na ovocný koláč? V zimě jsou čerstvé třešně těžko k dostání. Naštěstí máme kompoty.
Bramborovo-višňové plátky
Budeme potřebovat:
4 vejce
1 hrnek moučkového cukru
1 hrnek vařených a nastrouhaných brambor
1 balíček vanilinového cukru
1/2 hrnku mletých ořechů
3 až 4 lžíce hrubé mouky
1 až 2 lžíce oleje
1 hrnek vařených třešní
špetka soli
tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu
moučkový cukr na posypání
V míse vyšlehejte vejce s moučkovým cukrem a vanilinem. Vmíchejte vychladlé nastrouhané brambory, mleté ořechy, mouku a olej. Podle chuti a potřeby přidáme špetku soli. Všechny přísady důkladně zpracujte a vypracujte hladké, kompaktní těsto. Těsto položte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch položte okapané třešně. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zvolna pečte. Po upečení nechte na plechu vychladnout, před podáváním nakrájejte na plátky a posypte cukrem.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Slavnostní tvarohový koláč s třešněmi
Budeme potřebovat:
2 hrnky hrubé mouky
1 hrnek moučkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1/2 hrnku másla
4 hrnky tvarohu
4 vejce
2 hrnky mléka
2 lžíce cukru krupice
1/2 hrnku rozinek
1/2 hrnku nasekaných lískových oříšků
10 dkg třešní
Kompot
máslo na vymazání plechu na pečení
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Dva hrnky této směsi nasypte na vymazaný plech. Tvaroh smíchejte s mlékem, cukrem, rozšlehanými vejci a rozinkami. Tvarohovou směs nalijte na plech na vrstvu mouky. Na tvarohovou hmotu navrstvíme okapané kompotované ovoce a posypeme lískovými oříšky. Ovoce posypeme zbylou moučnou směsí. Na povrch koláče nastrouhejte máslo. Pečte 40 až 60 minut při 180 °C. Po upečení nechte koláč ve formě vychladnout a nakrájejte.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 až 60 minut
Zdroje: redakce, autorský text, babiččiny recepty