Bábovka je snad v každé domácnosti již zažitou klasikou. Dědíme recepty z generace na generaci a nedáme dopustit na rodinné postupy a tajné fígle. My vám dnes přinášíme recept na bábovku, ve které hraje hlavní roli dýně a kefír. Na první pohled netradiční kombinace vás zaručeně ohromí.

Suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 75 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 10 g prášku do pečiva
- 3 g jedlé sody
- 300 ml kefíru (nebo podmáslí)
- 300 g dýňového pyré z dýně hokaido
- 3 vejce
- 90 ml oleje
- 10 g perníkového koření
- 5 g skořice
- 30 g holandského kakaa
- 80 ml kefíru (nebo podmáslí)
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání
- moučkový cukr na posypání povrchu

Postup přípravy:
- Dýňové pyré doporučujeme připravit den předem. Připravíte ho tak, že dýni rozkrojíte, zbavíte ji semínek a poté dáte péct řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem do trouby vyhřáté na 210 °C cca 20 minut. Jakmile dýně vychladne, vydlabejte ji a rozmixujte na pyré.
- Připravte si všechny sypké suroviny, které smíchejte a dejte je na chvíli stranou.
- V misce bokem vyšlehejte vajíčka s kefírem, přidejte olej, promíchejte, a nakonec vmíchejte sypké suroviny.
- K surovinám přidejte také dýňové pyré a dobře promíchejte.
- Rozdělte těsto na dvě poloviny a do jedné z nich vmíchejte kakao.
- Připravte si formu – vymažte ji máslem a vysypte moukou.
- Nejdříve do formy nalijte trochu kakaového těsta, poté trochu dýňového těsta a poté zase kakaové těsto – na střídačku, dokud vám těsto nedojde.
- Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pečte cca 50 minut.
- Po upečení nechte trochu vychladnout a pocukrujte.