Brambory jsou častou a oblíbenou potravinou, která se na našem jídelníčku objevuje několikrát do týdne. Otázkou ale zůstává, jak velká je jejich nutriční hodnota pro naše tělo. Abychom dostali odpověď na tuto otázku, zeptali jsme se několika odborníků na výživu.
Oblíbená potravina s několika možnostmi přípravy
Jedná se o velmi oblíbenou potravinu, která je v kuchyni hojně využívána. Je to hlavně z toho důvodu, že je hned několik možností, jak si můžeme brambory připravit. Kromě toho ale mají brambory také mnoho zdravotních výhod. Pojďme se podívat na ty, na které upozorňují odborníci z portálu Realsimple.com.
Jednou z nejdůležitějších vlastností brambor je podle webu Realsimple.com skutečnost, že se jedná o výživově hodnotnou zeleninu, která je plná vitaminů a minerálních látek. Pravidelnou konzumací brambor tak přispíváme ke správnému fungování imunitního systému a zvyšujeme hladinu energie v našem těle. Zanedbatelný není ani obsah vitaminu C, který v bramborách najdeme.
Zaměřte se na barvu vybraných brambor
Hojně zastoupena je v nich také vláknina. Díky ní dochází v našem těle ke snížení krevního tlaku, ale vypořádat se umí také se špatným cholesterolem. Brambory jsou také bohatým zdrojem draslíku, chrání tak naše tělo před srdečním onemocněním a mrtvicí. Zapomenout nesmíme ani na skutečnost, že brambory jsou bezlepkovou potravinou, jak uvádí web Realsimple.com.
Při výběru brambor bychom dle stejného zdroje měli rozhodně sáhnout po těch barevnějších. Oproti bílým bramborám totiž obsahují mnohem větší množství antioxidantů. V případě, že naše volba padne dokonce na brambory modré nebo červené, můžeme v našem těle zpomalit proces stárnutí. Obsažený antioxidant má totiž blahodárné účinky nejen na naše tělo, ale taká brání neurologickému poklesu mozkových buněk.
Není potřeba konzumovat brambory teplé
I studené brambory, které si dopřáváme například v bramborovém salátu, mají na naše tělo blahodárný vliv. Obsahují totiž probiotickou vlákninu, která podporuje funkci tlustého střeva. Mimo to jsou výborným zdrojem škrobu, který dokáže snížit hladinu cukru v krvi, a snižuje tak vznik inzulinové rezistence.